Linkovi

Irak: Jazidi žrtve genocida


Pripadnici iračke manjine Jazidi
Pripadnici iračke manjine Jazidi

Ekstremisti iz Islamske države počinili su genocid nad Jazidima, te zločine protiv čovečnosti, etničko čišćenje i ratne zločine nad drugim manjinama, saopštio je danas američki Muzej holokausta

Zločini su počinjeni nad hrišćanima, Jazidima, Turkmenima, Šabacima, I drugim manjinama u pokrajini Nineveh između juna i avgusta 2014. godine, navodi se u izveštaju Sajmon – Skjot centra za sprečavanje genocida.

Iračani, koji su tokom tog perioda pobegli od Islamske države, svedočili su o izbeglištvu, prinudnom preobraćivanju, silovanjima, mučenjima, otmicama i ubistvima.

“Samoproklamovana Islamska država vrši rasprostranjenu, sistematsku i namernu kampanju etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti nad verskim manjinama u Iraku samo zbog njihovih verskih uverenja”, rekao je predsedavajući muzeja Tom Bernstin i dodao da svet ima moralnu odgovornost ne samo da bude svedok tih zločina, već i da ih spreči.

Većina pripadnika manjine Jazidi, oko pola miliona, i dalje živi u izbegličkim kampovima u iračkom Kurdistanu. Od 5000 muškaraca i žena koje su ekstremisti oteli u leto 2014. godine, oko 2000 je uspelo da pobegne ili su prokrijumčareni iz samoproklamovanog kalifata Islamske države, saopštili su aktivisti. Ostatak je i dalje u zarobljeništvu.

"Verujemo da je Islamska država počinila i da čini genocid nad Jazidima, dok postoji rizik da se to dogodi i šiitskim Šabacima i Turkmenima”, ističe se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG