Linkovi

Irak: Borba za Sindžar


Kurdski borci
Kurdski borci

Kurdski borci su, uz američku podršku iz vazduha, ponovo preuzeli kontrolu nad pojedinim područjima oko severnog iračkog grada Sindžara koji je zauzela Islamska država.

Kurdski zvaničnici saopštili su da njihove snage kontrolišu sela na obe strane grada, te ključni put na glavnoj ruti za snabdevanje između Mosula na istoku i samoproklamovane prestonice Islamske države u Siriji, Rake, na zapadu.

Ekstremisti koriste tu rutu za prebacivanje oružja, boraca, ilegalne nafte i drugih sirovina kojima se finansiraju operacije Islamske države, saopštila je američka Centralna komanda. Međunarodna koalicija, kako je navedeno, namerava da poveća pritisak na borce Islamske države i izoluje pojedinačne frakcije.

U kurdskoj operaciji učestvuje oko 7500 boraca koji, osim osvajanja Sindžara, planiraju da uspostave tampon zonu u tom području da bi zaštitili civile. Koalicioni borbeni avioni nastavili su danas da bombarduju tu oblast posle svakodnevnih vazdušnih napada tokom više od nedelju dana.

Islamska država osvojila je Sindžar u avgustu prošle godine, terorisala pripadnike manjinu Jazidi i opkolila hilljade ljudi koji se se sakrili u okolnim planinama. Ta ofanziva dovela je do prvih od više od 5000 koalicionih vazdušnih napada u Iraku.

XS
SM
MD
LG