Linkovi

Englezima dva besplatna testa nedeljno zbog popuštanja mera


Brzi antigenski test na Kovid 19
Brzi antigenski test na Kovid 19

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će svakome u Engleskoj biti dostupna dva besplatna testa na Kovid 19 nedeljno, zbog planiranog popuštanja mera.

Očekuje se da Džonson tokom dana objavi plan za ponovno uspostavljanje međunarodnih letova i otvaranje ekonomije, a masovno testiranje bi u tom slučaju moglo da spreči širenje virusa i otkrije zaražene koji nemaju simptome.

I dok se ostatak Evrope zatvara zbog rasta broja obolelih, britanski premijer planira da popusti mere u narednim mesecima, što će biti veliki podstrek za jednu od najteže pogođenih ekonomija zbog pandemije.

"Dok nastavljamo napredak na polju vakcinacije i oprezno popuštamo restrikcije, redovno brzo testiranje je važnije nego ikad kako sve što smo do sada uradili ne bi bilo uzalud", rekao je Džonson.

Ministar zdravlja Edvard Argar je rekao da će se testovi slati na kućnu adresu ili će moći da se nabave u apotekama i puktovima za testiranje. On kaže da ima poverenja u ljude da će se izolovati ako budu pozitivni na virus.

Masovno testiranje će pomoći nadležnima da prate širenje virusa dok se zemlja polako ponovo otvara.

Očekuje se da se prodavnice, frizeri i bašte ugostiteljskih objekata počnu da rade 12. aprila, dok će se za međunarodna putovanja uzeti u obzir broj infiricanih u pojedinim zemljama i vakcinacija. Razmatra se i uvođenje "vakcinalnih pasoša" za masovne događaje.

Za sada su međunarodna putovanja obustavljena do 17. maja, a ne zna se da li će taj dok biti pomeren.

Škole su otvorene sredinom marta, ali broj obolelih nije skočio, pokazalo je masovno testiranje.

U Britaniji je vakcinisano više od polovine odraslog stanovništva.

XS
SM
MD
LG