Linkovi

SAD: Stav o međusobnom priznanju Kosova i Srbije se nije promenio


Portparol Stejt departmenta je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da SAD nisu promenile svoj stav kada je u pitanju međusobno priznanje Kosova i Srbije.

U pisanom odgovoru se navodi da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije, te da je konačni cilj sveobuhvatnog sporazuma međusobno priznanje.

Pitanje međusobnog priznanja između Kosova i Srbije se aktuelizovalo nakon pisama čestitke od strane predsednika SAD Džoa Bajdena i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državljanstva Srbije 15. februara.

U tom pismu se navodi da će srpski i kosovski lideri "praviti teške kompromise" u cilju normalizacije odnosa, ali se međusobno priznanje nigde eksplicito ne pominje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 15. februara izjavio da ne može da se postigne puna normalizacija odnosa sa Srbijom bez međusobnog priznanja, te da predlog EU smatra dobrom osnovom za dalje razgovore.

Kosovo i Srbija su prihvatili predlog Evropske unije, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa.

Stranama je predstavljen u septembru, ali dokument nije javno objavljen. Međutim prema onom u koji je RSE imao uvid, predlog bi trebao da reši nesuglasice između dve strane. Predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, jednaka prava, priznanje državnih simbola i poseban tretman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Vučić: Niko sa nama neće razgovarati ako ne prihvatimo evropski plan
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznavanje Kosova i Srbije, kao ni članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali se od Srbije traži da ne ometa učlanjenje Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo i Srbije vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine, ali dve strane imaju drugačije viđenje konačnog sporazuma.

Dok Priština insistira na međusobnom priznanju, Beograd traži kompromisno rešenje.

XS
SM
MD
LG