Linkovi

Zvaničnik NATO-a: Očekujemo da Srbija stane iza plana EU o Kosovu


Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina na sastanku u Minsitarstvu spoljnih poslova Srbije (FoNet)
Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina na sastanku u Minsitarstvu spoljnih poslova Srbije (FoNet)

BEOGRAD - Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijer Kolomina izjavio je da alijansa podržava napore EU što se tiče dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i da očekuje da će Srbija stati iza ponuđenog plana EU.

To smo poručili i u Prištini, rekao je Kolomina novinarima, prenosi FoNet.

On se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Kolomina je naveo da je KFOR spreman da osigura sprovođenje mandata na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da će "ostati na Kosovu koliko god je potrebno".

Prema njegovim rečima, NATO poštuje neutralnost Srbije.

"U Beogradu sam razgovarao i o partnerstvu Srbije i NATO, održavanju političkog dijaloga i praktičnoj saradnji", naveo je Kolomina.

Iz Predsedništva Srbije saopteno je da je Vučić sa Kolominom razgovarao o saradnji u okviru politike vojne neutralnosti.

Vučić je rekao da redovan dijalog predstavnika Srbije i zvaničnika političkih i vojnih struktura NATO doprinosi izgradnji međusobnog poverenja.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, naglasio da pripadnici KFOR svojom profesionalnošću doprinose održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, koje ugrožavaju jednostrani potezi Prištine.

Zvaničnik NATO Kolomina je tokom sastanka preneo da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Tim povodom, Vučić je ponovio stav da je neophodno da Priština ispuni svoju obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, preuzetu potpisivanjem Briselskog sporazuma pre deset godina, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG