Linkovi

SAD još bez odluke o sporazumu sa Iranom


Američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao je u četvrtak da još nije doneta odluka o eventualnom povlačenju Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali da Vašington pokušava da sa evropskim saveznicima utvrdi da li dogovor može da se poboljša.

"Još nije doneta odluka o tome da li možemo da ga poboljšamo dovoljno da bi ostali ili će predsednik odlučiti da se povuče iz sporazuma", rekao je Matis na pretresu pred senatskim Odborom za oružane snage.

Šef Pentagona je dodao da Sjedinjene Države priznaju da je reč o "nesavršenom sporazumu o kontroli naoružanja".

Sekretar za odbranu Džim Matis svedoči na pretresu u Kongresu, 26. april 2018.
Sekretar za odbranu Džim Matis svedoči na pretresu u Kongresu, 26. april 2018.

"Gotovo da je napisan sa pretpostavkom da će Iran pokušati da vara. Zbog toga je predviđena verifikacija, u stvari, zaista snažna. Međutim, validno je pitanje da li je to dovoljno", istakao je Matis.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u sredu okončao trodnevnu posetu SAD, rekao je veruje da će američki lider povući Sjedinjene Države iz sporazuma. Tramp je više puta kritikovao dogovor sa Iranom, za koji je ove nedelje ocenio da je "sulud i smešan".

Tramp ima rok do 12. maja da odluči da li će ponovo uvesti neke ekonomske sankcije Iranu, koje su ukinute u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje, predviđenog sporazumom iz 2015. godine.

XS
SM
MD
LG