Linkovi

Saradnja Turske, Irana i Rusije uprkos razlikama


Predsednici Irana, Turske i Rusije - Hasan Rohani, Redžep Tajip Erdogan i Vladmir Putin tokom sastanka u Ankari, 4. april 2018.

Predsednik Turske bio je domaćin svojim kolegama iz Irana i Rusije u Ankari, u sklopu napora da se okonča građanski rat u Siriji. I dok predsednici podržavaju različite strane u konfliktu, oni sve više sarađuju.

S obzirom da Iran, Rusija i Turska podržavaju različite strane u sedmogodišnjem građanskom ratu u Siriji, reklo bi se na nisu baš idealni partneri za postizanje mira. Međutim, sve više, lideri tri zemlje vide jedni druge kao ključ za okončanje konflikta i postizanje svojih regionalnih ciljeva.

Razgovori na samitu doneli su posvećenost da se pomogne sirijskim izbeglicama da se vrate u svoje domove. To je važno za Tursku, koja je prihvatila oko tri miliona raseljenih građana Sirije. Svi lideri su se takođe obavezali da će štititi teritorijalni integritet te zemlje.

“Održati teritorijalni integritet Sirije zavisi od očuvanja podjednake distance od svih terorističkih organizacija. Veoma je važno da sve terorističke organizacije, koje predstavljaju pretnju ne samo za Siriju i Tursku, već i susedne zemlje, pa čak i ceo region, budu isključene, bez izuzetka”, naglasio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je ponovio svoju pretnju da će proširiti tursku vojnu ofanzivu protiv kurdskih paravojnih snaga u Siriji, grupe Jedinice za narodnu odbranu, koju Ankara optužuje za secesionističke namere i veze sa pobunjenicima u Turskoj. Ta grupa je ključni saveznik Vašingtona u ratu protiv Islamske države, a američki vojnikci su raspoređeni sa pripadnicima tih paravojnih snaga.

Erdogan je navodno izvršio pritisak na svog ruskog i iranskog kolegu da pruže podršku većoj turskoj vojnoj ofanzivi unutar Sirije, ali nije jasno da li je to bilo uspešno. Međutim, trojica lidera pronašla su zajednički jezik u kritikovanju američke uloge u Siriji.

“Neke velike sile, posebno Sjedinjene Države, žele da neke terorističke organizacije, kao što su Daeš i Al Nusra, ostanu u regionu kao njihova alatka, kako bi imali koristi od toga. Međutim, velike zemlje kao što su Sirija i Irak uništile su tu zaveru, uz pomoć prijateljskih zemalja”, rekao je predsednik Irana Hasan Rohani.

Poruka samita u Ankari je da kritika Sjedinjenih Država ujedinjuje trojicu lidera, koji su se saglasili da se ponovo sastanu, ovog puta u Teheranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG