Linkovi

Oporavak američke ekonomije u trećem tromesečju, rast od 2,6%


ARHIVA - Žena kupuje namirnice u prodavnici u Vašingtonu, 19. avgusta 2022.
ARHIVA - Žena kupuje namirnice u prodavnici u Vašingtonu, 19. avgusta 2022.

Američka ekonomija je porasla godišnjom stopom od 2,6% od jula do septembra, posle dva uzastopna tromesečja opadanja, i uspela da prevaziđe visoku inflaciju i visoke kamatne stope.

Procene Sekretarijata za trgovinu pokazuju da je bruto nacionalni proizvod porastao u trećem kvartalu godine, nakon što se smanjio u prvoj polovini 2022. Jači izvoz i stabilna potrošnja, uz dobro stanje na tržištu rada, pomogli su da se obnovi rast najveće svetske ekonomije.

Pa ipak, ekonomske prognoze i dalje nisu optimistične. Federalne rezerve su ove godine agresivno podizale kamatne stope, pet puta, da bi se izborile sa hroničnom inflacijom, a trebalo da ih ponovo podignu naredne nedelje, i zatim u decembru.

Šef američke Centralne banke Džerom Pauel upozorio je da će podizanje kamatanih stopa biti "bolno", u smislu povećane nezaposlenosti i moguće recesije.

Najnoviji vladin izveštaj o BDP-u objavljen je u trenutku dok Amerikanci, zabrinuti zbog inflacije i rizika recesije, počeli da rano glasaju na izborima na sredini predsednikovog mandata, koji će odlučiti da li će Demokratska partija predsednika Džoa Bajdena zadržati kontrolu nad Kongresom. Inflacija je pitanje koje republikanci veoma često koriste u napadima na rad demokratskog predsednika i ekonomsku politiku njegove administracije.

Uz inflaciju koja je i dalje blizu najvišeg nivoa u proteklih 40 godina, i konstantni rast cena, domaćinstva širom Amerike su i dalje pod velikim pritiskom. U isto vreme, visoke kamatne stope su pogodile tržište nekretnina i verovatno će vremenom naneti još veću štetu.

Američki ekonomski rast u trećem tromesečju je preokrenuo trend godišnjeg opadanja od 1,6% od januara do marta, i 0,6% od aprila do juna. Uzastopna tromesečja ekonomskog opadanja su neformalna definicija recesije. Međutim, mnogi ekonomisti veruju da je američka ekonomija izbegla recesiju, ukazujući na otporno tržište rada i postojanu potrošnju. Mnogi od njih, međutim, izražavaju zabrinutost da će naredne godine verovatno doći do recesije kako Federalne rezerve budu nastavile da dižu kamatne stope.

Ipak, ekonomija je u nekim delovima i dalje jaka. Jedan od vitalnog značaja je tržište rada. Poslodavci su ove godine u proseku otvarali 420.000 novih radnih mesta mesečno, što znači da je 2022. na putu da bude druga najbolja godina što se tiče zapošljavanja od kada Sekretarijat za rad vodi evidenciju, počevši od 1940. Stopa nezaposlenosti iznosi 3,5%.

Zapošljavanje je, međutim, sada usporeno. U septembru, otvoreno je 263.000 dodatnih novih radnih mesta - što je solidno, ali najmanje od aprila 2021.

Međunarodni događaji takođe izazivaju zabrinutost. Ruska invazija na Ukrajinu je poremetila trgovinu i podigla cene energije i hrane, što je izazvalo krizu u siromašnim zemljama. Međunarodni monetarni fond je, pozivajući se na rat, ovog meseca smanjio svoju prognozu svetske ekonomije 2023.

XS
SM
MD
LG