Linkovi

SAD i zvanično uspostavile Svemirsku komandu


Predsednik SAD Donald Tramp, potpredsednik Majk Pens i sekretar za odbranu Mark Esper na ceremoniji u Ružičnjaku Bele kuće, 29. avgusta 2019. (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp, potpredsednik Majk Pens i sekretar za odbranu Mark Esper na ceremoniji u Ružičnjaku Bele kuće, 29. avgusta 2019. (Foto: AP)

U Sjedinjenim Državama zvanično je uspostavljena Svemirska komanda koja bi, kako se nadaju vojni lideri, trebalo da poboljša odbranu američkih interesa u svemiru. Aktuelna administracija se nada da će komanda takođe dovesti do formiranja svemirskih snaga, koje bi bile novi rod američke vojske.

Svemirska komanda Sjedinjenih Država i zvanično je uspostavljena, spremna da brani krajnji teren američke vojske.

“Ovo je istorijski dan, kada se prepoznaje suštinski značaj svemira za američku nacionalnu bezbjednost i odbranu”, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Svemirska komanda je 11. borbena komanda vojske, od kojih svaka ima određenu geografsku ili operativnu misiju. Cilj nove komande je da reorganizuje i poboljša američku odbranu i tehnologiju u svemiru, u svijetlu sve veće agresije iz Rusije i Kine.

“Naši neprijatelji naoružavaju Zemljinu orbitu novom tehnologijom, a meta su američki sateliti, koji su ključni za borbene operacije i naš način života”, dodao je Tramp.

Prisustvo u svemiru ključno je za svakodnevne aktivnosti na zemlji, od navigacije do bankarstva, kao i za vojne misije, među kojima su lansiranje raketa i prikupljanje obavještajnih podataka. Zvaničnici administracije ističu da će uspostavljanje svemirske komande takođe dovesti do ostvarivanja jednog od Trampovih glavnih ciljeva.

“Kao združena borbena komanda, Svemirska komanda Sjedinjenih Država je naredni ključni korak ka formiranju svemirskih snaga, kao posebnog roda vojske”, rekao je američki sekretar za odbranu ​Mark Esper

Svemirske snage bile bi prvi novi vojni rod uspostavljen posle okončanja Drugog svjetskog rata, kada su formirane Vazduhoplovne snage. Međutim, mora da ih odobri i finansira Kongres, koji još nije donio tu odluku.

XS
SM
MD
LG