Linkovi

Bela kuća traži formiranje svemirskih snaga do 2020.


Potpredsednik SAD Majk Pens i sekretar za odbranu Džejms Matis u Pentagonu, 9. avgust 2018.
Potpredsednik SAD Majk Pens i sekretar za odbranu Džejms Matis u Pentagonu, 9. avgust 2018.

Potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens rekao je da Pentagon preduzima nove korake na formiranju svemirskih snaga do 2020. godine da bi se suprostavio "novim pretnjama na novom bojnom polju".

"Došlo je vreme da se ispiše novo veliko poglavlje u istoriji naših oružanih snaga, da se pripremimo za naredno bojno polje. Došlo je vreme da formiramo Svemirske snage Sjedinjenih Država", poručio je Pens u govoru u Pentagonu.

Pens je u govoru izdvojio pretnje iz Kine i Rusije, naročito njihove kapacitete da ometu rad satelita ili da ih unište.

​Tramp se u junu založio za formiranje svemirskih snaga, novog roda američke vojske, da bi se osigurala američka dominacija u svemiru.

Pentagon je u četvrtak podneo Kongresu izveštaj, u kojem se navode detalji o formiranju komande za svemirske operacija, koja će nadgledati snage za svemirske operacije iz različitih vojnih rodova, do formiranja svemirskih snaga. Kongres mora da odobri formiranje šestog roda vojske.

Sekretar za odbranu Džejms Matis, koji je prošle godine bio skeptičan u pogledu tog zahteva, u četvrtak je podržao formiranje nove komande u kojoj bi bili članovi postojećih vojnih rodova.

"Moramo biti u mogućnost da se takmičimo, da sprečimo i pobedimo", naglasio je Matis.

XS
SM
MD
LG