Linkovi

"Svemirske snage neophodne za suočavanje sa pretnjama"


Potpredsednik SAD Majk Pens tokom jučerašnjeg govora u Pentagonu (Foto: AP/Evan Vucci)
Potpredsednik SAD Majk Pens tokom jučerašnjeg govora u Pentagonu (Foto: AP/Evan Vucci)

Američke oružane snage imaju kopnenu vojsku, ratnu mornaricu i ratno vazuhoplovstvo, kao i marinski korpus i obalsku stražu. Da li će imati i svemirske snage? Ne za sada – u stvari za to je potrebna odluka Kongresa. Medjutim, Sekretarijat za odbranu uspostavlja novu komandnu strukturu kako bi Kongres uskoro mogao da odobri formiranje svemirskih snaga.

Mada se nekad smatralo da se radi o ideji za daleku budučnost, Pentagon sada uspostavlja svemirsku komandu kako bi bolje zaštitio amerčke interese van naše planete.

Potpredsednik Majk Pens je u jučerašnjem izlaganju u Pentagonu rekao da se radi o prvom koraku ka formiranju šestog roda američkih oružanih snaga – svemirskih snaga - radi suprotstavljanja pretnjama Rusije i Kine:

“Kako njihove akcije jasno pokazuju, naši protivnici su pretvorili svemir u ratno poprište i Sjedinjene Države neće ustuknuti pred tim izazovom.”

SAD nisu formirale novi rod oružanih snaga već više decenija.

“Poslednji put kada smo to uradili bilo je 1947. i bilo nam je potrebno neko vreme da se naviknemo,” kaže Erik Stalmer, predsednik Federacije za komercijalne svemirske letove.

Medjutim, baš kao i kada je uspostavljeno ratno vazduhoplovstvo posle Drugog svetskog rata, pošto je shvaćena važnost boprbenih aviona, pobornici ove ideje kažu da su svemirske snage sledeći korak za vojsku.

“Mislim da se približavamo tom momentu. Svemir je postao toliko važan za našu vojsku, za našu ekonomiju. Trebaće nam profesionalci koji će bukvalno udisati i jesti svemir i spavati u njemu." smatra Tod Herison, iz Centra za strateške i medjunarodne studije.

Sekretar za odbranu Džim Matis, koji sada podržava ovAJ plan, ranije MU se surpotstavljao.

U pismu Kongresu prošle godine, Matis je upozorio protiv “novih struktura u vreme kada smo fokusirani na smanjenje troškova i integrisanje borbenih funkcija.”

Za sada Svemirska komanda će integrisati eksperte za svemir i nastaviti da štiti satelite bez ljudske posade - za komunikacije, upozorenje od raketnih napada i globalno pozicioniranje, dok će NASA nastaviti da se bavi letovima ljudi u svemir.

Predsednik Tramp je zvanično zatražio od Kongresa da formira novi rod oružanih snaga do 2020.

XS
SM
MD
LG