Linkovi

Tramp naložio osnivanje "svemirskih snaga"


Predsednik i potpredsednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens
Predsednik i potpredsednik SAD, Donald Tramp i Majk Pens

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u ponedeljak da je naložio osnivanje šestog roda američke vojske koji će biti usredsređen na svemir.

"Nije dovoljno samo imati američko prisustvo u svemiru. Amerikanci moraju da dominiraju svemirom," rekao je Tramp uoči sastanka sa Nacionalnim savetom za svemir.

"Imaćemo vazduhoplovne snage i "svemirske snage". Odvojene, ali jednake", rekao je Tramp.

Sjedinjene Države su potpisnica Međunarodnog ugovora o svemiru iz 1967. godine, kojim je zabranjeno postavljanje oružja za masovno uništenje u Zemljinu orbitu, dok se mesec i druga nebeska tela mogu koristiti samo u mirovne svrhe.

Ideja o formiranju svemirskih snaga postojala je i pre, a njene pristalice isticale su da će to učiniti Pentagon efikasnijim.

Međutim, taj predlog su kritikovali visoki vojni zvaničnici, među kojima je i načelnik američkih vazduhoplovnih snaga general Dejvid Goldfejn koji je prošle godine rekao u Kongresu da bi to bio pogrešan potez. Vazduhoplovne snage nadgledaju većinu vojnih aktivnosti povezanih sa svemirom.

Za osnivanje "svemirskih snaga" potrebno je odobrenje Kongresa koji je podeljen u pogledu tog pitanja.

"Srećom, predsednik ne može to da uradi bez Kongresa, zato što sada nije vreme da se podele vazduhoplovne snage. Bilo bi ugroženo previše misija", tvitovao je demokratski senator Bil Nelson.

XS
SM
MD
LG