Linkovi

SAD i Kina potpisale početni trgovinski sporazum


Vicepremijer Kine Liju He i predsednik SAD Donald Tramp posle današnjeg potpisivanja sporazuma u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)
Vicepremijer Kine Liju He i predsednik SAD Donald Tramp posle današnjeg potpisivanja sporazuma u Beloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Sjedinjene Države i Kina potpisale su početni trgovinski dogovor, kojim se rešavaja pojedina pitanja u trgovinskom sporu dve najveće svetske ekonomije, koji traje 18 meseci.

Sporazum su u Beloj kući potpisali predsednik Donald Tramp i kineski vicepremijer Liju He, koji je pročitao pismo kineskog predsednika Ši Đinpinga u kojem se navodi da je naredni korak suštinska primena sporazuma.

Tramp je rekao da dve zemlje zajedno ispravljaju greške iz prošlosti, i dodao da će u ne tako dalekoj budućnosti posetiti Kinu.

Prema sporazumu, Kina će kupovati više američkih proizvoda, zaustaviti praksu vršenja pritiska na strane kompanije da dele svoju tehnologiju i prestati da manipuliše valutom da bi njen izvoz bio jefitniji.

Sjedinjene Države su već prestale da Kinu označavaju kao manipulatora valutom, a takođe odustaju od uvođenja novih tarifa na kineske proizvode vredne milijarde dolara, dok će prepoloviti tarife na kineski uvoz od 110 milijardi dolara. Ostaće međutim na snazi tarife na uvoz vredan oko 360 milijardi.

Dve strane dogovorile su se sredinom decembra o onome što su nazvale Faza 1 sporazuma.

Sporazum se takođe ne odnosi na kineske subvencije za državne kompanije, što je tema o kojoj će se verovanto raspravljati u sledećim fazama razgovora o trgovini.

Ipak, nastavak razgovora ne očekuje se skoro.

"Mislim da su obe strane opravdano zadovoljne kompromisom, iako on zapravo ne zadire u glavne teme", rekao je za Glas Amerike Edvard Alden, viši saradnik Saveta za inostrane odnose.

On kaže da je sporazum spoj "umerenih rešenja kojima su obe strane na dobitku". Kina je dobila oporavak od trgovinskog rata, koji je nanosio štetu njenom ekonomskom rastu, dok je Trampova administracija dobila pomeranje glavne teme za period posle kampanje za njegov reizbor, dodaje Alden:

"Iz perspektive predsednika Trampa, to mu obezbeđuje vrstu pobede. Njegova najjača karta u novembru (na izborima, prim. aut) biće ekonomija SAD. On ne želi da uradi ništa što bi uznemirilo berzansko tržište, pa miran period na frontu SAD-Kina takođe služi interesima administracije u vezi sa tim pitanjem".

XS
SM
MD
LG