Linkovi

SAD: Državne škole moraju da dele novac sa privatnim?


ARHIVA - Sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos (Foto: AP)
ARHIVA - Sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos (Foto: AP)

Nova politika, kojom se od državnih škola zahteva da pod hitno podele sredstva za oporavak od Kovida 19 sa privatnim školama, bez obzira na to koliko su te privatne škole dobrostojeće, rekla je američka sekretarka za obrazovanje Betsi DeVos, uprkos tome što se tome protive mnogi koji se zalažu za javno obrazovanje.

"Zakon kojim se olakšavaju posledice koronavirusa ima specijalna sredstva za borbu protiv pandemije za sve američke đake, učitelje i porodice pogođene koronavirusom. Ništa u zakonu koji je odobrio Kongres ne dopušta diskriminaciju dece i nastavnika po osnovi da li su u privatnoj školi i gde su zaposleni", navela je DeVos.

Ona je rekla da se nada da će većina sredstava ići na čišćenje zgrada, zaštitnu opremu za decu i učitelje, kao i za obuke za onlajn predavanja za nastavnike. Dodala je da će sekretarijat pokušati da obeshrabri "finansijski stabilne privatne škole" da zatraže tu pomoć.

"Mnoge privatne škole u mestima za nižom i srednjom klasom su pod velikim finansijskim teretom zbog Kovida 19, jer inače zavise od školarine i donacija. Više od 100 privatnih škola najavilo je da neće moći ponovo da se otvore zbog pandemije, i stotine drugih se suočava sa takvom sudbinom", dodaje DeVos.

Prema novim pravilima, privatne škole imale bi pravo na pomoć, u zavisnosti od školarina. Neki direktori američkih državnih škola kažu da bi to trebalo da zavisi od broja đaka u privatnim školama koji imaju nizak standard, što je isto pravilo u federalnim aktima za pomoć školama, usvojeno u Kongresu.

Plan DeVosove predviđa da bi više para bilo opredeljeno za privatne škole, nego što federalni zakon predviđa.

"Sekretarijat treba da predvodi i pomaže đacima, roditeljima i školama dok se suočavaju sa posledicama pandemije. Umesto toga, izdali su još jednu konfuznu odluku koja potkopava napore da se obezbedi dostupnost obrazovanja tokom pandemije. Apelujem na sekretarku da povuče ovo pravilo i da primenjuje zakon koji je usvojio Kongres", navodi demokratski kongresmen iz Virdžinije Bobi Skot.

DeVos, koja je poznata po tome da favorizuje privatne škole, kaže da sve vrste škola teško pogođene pandemijom - zaslužuju pomoć.

XS
SM
MD
LG