Linkovi

MMF: Pandemija će izazvati recesiju goru od krize 2008. godine


MMF je spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmicu, navela je direktorka te međunarodne finansijske organizacije Kristalina Georieva.
MMF je spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmicu, navela je direktorka te međunarodne finansijske organizacije Kristalina Georieva.

Pandemija koronavirusa izazvaće globalnu recesiju u ovoj godini, koja će biti gora od svetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine, ali se svetski ekonomski proizvod može oporaviti u 2021, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Direktorka MMF Kristalina Georgieva pozdravila je vanredne mere koje su preduzele mnoge zemlje da bi unapredile zdravstvene sisteme i zaštitile kompanije i zaposlene, kao i korake koje su preduzele centralne banke da olakšaju monetarnu politiku.

MMF će izdvojiti finansijsku pomoć, rekla je direktorka MMF uz napomenu da je 80 zemalja već zatražilo pomoć. MMF je spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmicu, navela je Georieva.

Svetska banka od bogatih zemalja traži olakšice za siromašne

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas rekao je da ta institucija može da odvoji 150 milijardi dolara u narednih 15 meseci da ni pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv pandemije.

Malpas je pozvao ministre finansija i guvernere centralih banaka grupe 20 najrazvijenijih zemalja, da zemlje G20 dozvole da najsiromašnije države suspenduju plaćanje bilateralnih dugova, dok se bore protiv zaraze. Predsednik Svetske banke navodi da bi najsiromašnijim zemljama trebalo dozvoliti da resurse preusmere na borbu sa virusom.

Svetska banka sprema projekte u 49 zemalja za borbu protiv virusa, a takođe je u konsultacijama sa Kinom i drugim ključnim zemljama, kako bi se obezbedila brza proizvodnja i raspodela neophodnih medicinskih sredstava zemljama u kojima vlada nestašica.

XS
SM
MD
LG