Linkovi

Zlato ruske klizačice pod znakom pitanja jer je bila pozitivna na doping


Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva

Ruska klizačica Kamila Valijeva učestvovala je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i osvojila zlatnu medalju, iako je bila pozitivna na doping testu. Međunarodna agencija za testiranje (ITA) saopštila je da će zvaničnici na Olimpijskim igrama pokušati da ospore njeno pravo da se takmiči.

Zlatna medalja koju je osvojila takođe je pod znakom pitanja.

Ruski olimpijski tim se inače takmiči bez zastave i himne na ovim Oliimpijskim igrama, zbog prethodnih kršenja doping pravila.

Petnaestogodišnja Valijeva je uradila test na doping u Rusiji 25. decembra, ali rezultati su objavljeni tek 8. februara, dok je zlato osvojila dan ranije. Rezutate je objavila laboratorija Svetske antidoping agencije (WADA) u Švedskoj.

Nije poznato zbog čega je toliki vremenski raskorak između uzorkovanja i objavljivanja rezultata i zbog čega je klizačici bilo dozvoljeno da se takmiči ako rezultat antidoping nije bio poznat.

Svetska i ruska antidoping agencija nisu odgovorile na pitanja Rojtersa.

Ruski olimpijski komitet saopštio je da preduzima mere kako bi zaštitio svoje sportiste i "pošteno" osvojenu zlatnu medalju. Rečeno je i da su antidoping testovi Valijeve pre 25. decembra bili negativni.

Ruska antidoping agencija (RUSADA) je prvo izdala zabranu Valijevoj da se takmiči, ali je dan kasnije ukinula.

Sada Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodna klizačka unija najavljuju da će od Suda za arbitražu u sportu tražiti da preinači rusku odluku da joj dozvoli da se takmiči.

Valijeva ponovo treba da se takmiči 15. februara.

XS
SM
MD
LG