Linkovi

Ruski sportista osumnjičen da je koristio doping


Tablete i kapsule meldoniuma na fotografiji iz Moskve, 8. mart 2016. Ruska teniska zvezda Marija Šarapova rekla je tad da nije prošla doping test na mldonijum na Australijan openu.

Ruski sportista osumnjičen je da je prekršio pravila o dopingu na Ziskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Ruski karlingsti rekli su da im je trener njihovg tima rekao kasno u nedelju (po južnokorejskom vremenu) da je dupli nosilac bronzane medalje Aleksander Krušelnitski bio pozitivan na testu za moldonium, supstancu zabranjenu 2016.

Predsednik Ruske karling federacije Dmitri Sviščev nije potvrdio ime sportiste.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je u ponedeljak da je drugi uzorak uzet od sportiste i da će rezultati biti dostupni u naredna 24 sata.

Predsedavajuća Komiteta sportske komisije i predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov i čelnici antidoping komisije
Predsedavajuća Komiteta sportske komisije i predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov i čelnici antidoping komisije

Ukoliko pozitivan bude i drugi rezultat, incident bi mogao da rezultira sprečavanjem povratka ruskog tima i marširanja ispod nacionalne zastave na ceremoniji zatvaranja.

Šviščev je rekao da je moguće da su hrana ili piće sportiste bili zamenjeni, sugerišući da bi suparnici ruskih sportista ili ruski politički neprijatelji mogli biti odgovorni.

Ruska teniska zvezda Marija Šarapova suspendovana je na 15 meseci nakon što je bila pozitivna na meldonijum na Australijan openu 2016. godine. Ona je deset godina koristila meldonium, lek predviđen za ljude sa srčanim problemima.

Iako bi pomisao da bi sportisti koji se bave karlingom mogli da koriste supstance za poboljšanje sposobnosti mogla delovati čudno, taj sport zapravo zahteva visok nivo fizičke uvežbanosti na olimpijskom nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG