Linkovi

Moskva se sprema za ulazak u recesiju


Rublja sve slabija: ruska valuta pala za 40 odsto u odnosu na američki dolar tokom 2014.
Rublja sve slabija: ruska valuta pala za 40 odsto u odnosu na američki dolar tokom 2014.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije uzimajući u obzir "nastavak snažnih geopolitičkih rizika" predviđa negativni rast u 2015. godini od 0,8 odsto...

Rusija predviđa da će sledeće godine uči u recesiju. Ministarstvo za ekonomski razvoj te zemlje predvidelo je da će ruska ekonomija u 2015. imati negativan rast od 0,8 odsto, što je veliki pad u odnosu na ranije prognozirani rast od 1,2 odsto.

Dva glavna razloga za slabljenje ruske privred su smanjenje prihoda od izvoza nafte, zbog sve nižih cena tog energenta na svetskim berzama, i sankcije zapada uvedene Moskvi zbog intervencije u Ukrajini.

Usled sancija ruske banke se suočavaju sa problemima, investicije su u padu, dok je vrednost nacionalne valute - rublje - samo ove godine izgubila 40 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar.

Ministrastvo ekonomije navodi da su ranija, optimističnija predviđanja bila zasnovana na pretpostavci da će SAD i evroopske zemlje ukinuti sankcije Moskvi, a da nova projekcija uzima u obzir "nastavak snažnih geopolitičkih rizika". Stručnjaci predviđaju novi "odlazak kapitala" iz zemlje, pad investicija od 125 milijardi dolara, uzmesto ranije procene od 100 milijardi.

Posebno težak udarac ruskoj ekonomiji naneo je pad cena sirove nafte, koja je na svetskim tržištima izgubila trećinu svoje vrednosti od juna meseca i sada se prodaje za 70 dolara po barelu ili niže. Zbog pada vrednosti rublje, inflacija se ubrzala i tokom narednih nedelja mogla bi da dostigne devet odsto.

XS
SM
MD
LG