Linkovi

Pad cena nafte zbog odluke OPEK-a


Odluka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEK-a, da ne smanje obim proizvodnje nafte uprkos zasićenom svetskom tržištu dovela je jutros do pada cene sirove nafte od pet dolara na nekim finansijskim tržištima.

Naftni kartel na koji otpada oko jedna trećina ukupne svetske proizvodnje, odlučio je da nastavi da pumpa istu količinu nafte uprkos padu cene od oko 35 odsto. Od juna do danas cena nafte pala je sa 110 na oko 70 dolara po barelu.

Dvanaestočlani kartel „odlučio je da nastavi sa proizvodnjom od 30 miliona barela dnevno, dogovoreno još 2011.

„Moramo da sačekamo da vidimo na kojoj će ceni da se stabilizuje tržište i kao što sam to već više puta rekao ne želimo nikakvu paniku,“ rekao je generalni sekretar OPEK-a, Abdulah El Badri.

Jutros je cena nafte iznozila 68,76 dolara po barelu, oko 29 centi manje od jučerašnje cene na njujorškoj berzi.

Vodeći naftni proizvođači, kao to su Saudijska Arabija, Kuvajt, Arapski Emirati i Katar, smatraju da bi izvestan period niskih cena mogao da ide u korist OPEK-a. Međutim druge članice kartela kao što su Nigerija,Venecuela i Iran, kao i Rusija, koje su pozivale na ograničavanje dnevne kvote proizvodnje da bi cena porasla na 100 dolara po barelu, nezadovoljne su.

„Svakako će pogoditi Venecuelu, kao i Iran, koji pružaju subvencije i potrebno im je da uravnoteže budžete. Teheran u ovom trenutku ne želi da antagonizira bilo koga, jer želi da se reintegriše u međunarodnu zajednicu. Venecuela takođe nije nimalo srećna“, istakla je Kornelija Majer, iz korporacije MRL.

„Zabrinut sam ovim sastankom. Mislim da su sve ostale zemlje zabrinute. Ovu situaciju smatramo ozbiljnom“, izjavio je Rafael Ramirez, ministar inostranih poslova Venecuele.

Posle jučerašnje iznenadne odluke OPEK-a, ruski naftni džin Rosneft je saopštio da je smanjio proizvodnju za neznatnih 25,000 barela dnevno. Rusija svoj budžet od 2015. do 2017. zasniva na ceni nafte od najmanje 100 dolara po barelu. Sa sadašnjom cenom, Moskva se suočava sa teškim izborom, ili da smanji budžet, da prihvati deficit ili da sredstva počne da povlači iz svojih monetarnih rezervi.

Sledeći sastanak OPEK-a zakazan je za jun 2015.

XS
SM
MD
LG