Linkovi

Rusija odustala od Južnog toka


Ruska kompanija “Gasprom” otkazala je projekat izgradnje gasovoda Južni tok, nakon što je ruski predsednik rekao da Rusija ne može da ga realizuje ako se tome protivi Evropska unija

Ruska kompanija “Gasprom” otkazala je danas projekat izgradnje gasovoda Južni tok za snabdevanje gasom južne Evrope .

“Projekat je zatvoren”, saopštio je novinarima direktor Gasproma Aleksej Miler nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prethodno rekao da Moskva ne može da gradi gasovod ako se tome protivi Evropska unija. Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepem Tajipom Erdoganom rekao da Evropska komisija okleva da da zeleno svijetlo za Južni tok.

Ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

"Postavljaju se prepreke za sprečavanje realizacije projekta. Ako Evropa ne želi da ga sprovede, onda se to neće dogoditi. Mislimo da je to protiv evropskih ekonomskih interesa i da nanosi štetu”, naglasio je Putin.

Takođe je dodao da je Bugarska pod pritiskom Evropske unije, gde trećina postojećih zaliha gasa dolazi iz Rusije.

"Ukoliko je Bugarskoj oduzeta mogućnost da funkcioniše kao suverena država, onda treba da od Evropske komisije traži novac od izgubljenog profita”, rekao je ruski lider.

Putin je najavio da će Rusija od naredne godine smanjiti cenu gasa za Tursku za šest odsto, te da će snabdeti tu zemlju sa dodatnih tri milijarde kubnih metara gasa. Ruski predsednik je rekao da će Rusija možda da gradi terminal za transport gasa na tursko-grčkoj granici za snabdevanje Evrope tim energentom, kako bi se nadoknadio gubitak Južnog toka.

"Spremni smo ne samo da proširimo Plavi tok, već i da izgradimo još jedan gasovodni sistem da bi zadovoljili sve veću potražnju u Turskoj i, ako to bude isplativo, da uspostavimo dodatni terminal za južnoevropske mušterije na turskoj teritoriji, blizu granice sa Grčkom,”, istakao je Putin.

Gasovod Južni tok, vredan 40 milijardi dolara, trebalo je da bude izgrađen preko Crnog mora do južne Evrope, preko Bugarske, i da počne da snabdeva gasom naredne godine.

XS
SM
MD
LG