Linkovi

Obaveštajni izvori: Saradnici Putinu ne govore istinu o toku rata


Ukrajinski vojnik vozi zarobljeni ruski tenk u Lukjanivki.
Ukrajinski vojnik vozi zarobljeni ruski tenk u Lukjanivki.

Ruskog predsednika Vladimira Putina obmanuli su savetnici koji su se suviše plašili da mu kažu koliko se loše razvija rat u Ukrajini i koliku su štetu nanele zapadne sankcije, izjavio je jedan američki zvaničnik, pozivajući se na deklasifikovane informacije.

"Imamo informacije da Putin veruje da su ga vojni zvaničnici obmanjivali", rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. Kako prenosi agencija Rojters, on nije priložio obaveštajni izveštaj, ali je rekao da su podaci deklasifikovani.

A britansko ministarstvo odbrane navodi da su ruske vojne jedinice koje se bore u Ukrajini bile prinuđene da se vrate u Rusiju i Belorusiju da se "reorganizuju" i "obnove zalihe" nakon što su pretrpele teške gubitke u borbi protiv ukrajinskih snaga tokom rata.

“Takve aktivnosti predstavljaju novi pritisak za već prenapregnutu rusku logistiku", saopštilo je britansko ministarstvo u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju. “To pokazuje teškoću koju Rusija ima u reorganizaciji svojih jedinica unutar Ukrajine".

U izveštaju se navodi da će, kako kopnene snage budu potisnute nazad, Rusija "verovatno nastaviti da kompenzuje svoju smanjenu sposobnost kopnenih manevara kroz masovne artiljerijske i raketne napade".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će se ruske snage fokusirati na region Donbasa u jugoistočnoj Ukrajini, što uključuje oblasti Lugansk i Donjeck. Šojgu tvrdi da je promena strategije posledica toga što Rusija u velikoj meri ostvarila ciljeve prve faze svoje "specijalne vojne operacije", uključujući smanjenje ukrajinskih vojnih kapaciteta.

Ukrajinski vojnik stoji u centru Kijeva ispred tržnog centra uništenog u napada 21. marta 2022.
Ukrajinski vojnik stoji u centru Kijeva ispred tržnog centra uništenog u napada 21. marta 2022.

Međutim, britanska vojska kaže da odluka Rusije da se fokusira na Lugansk i Donjeck verovatno predstavlja "prećutno priznaje da ruska vojska ima probleme da održi više od jedne značajne ose napredovanja.

Rusija: Nema pomaka u pregovorima

Rusija je saopštila u sredu da i dalje ne vidi znake pomaka u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Ukrajina je na početku pregovora u Istanbulu u Turskoj predstavila spisak zahteva, kako bi se okončao rat koji traje već 36 dana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da su dve strane razgovarale o mogućem prekidu vatre, kao i međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Ukrajinski pregovarači su takođe predložili da Kijev usvoji neutralni status u zamenu za bezbednosne garancije.

Peskov je novinarima rekao da Moskva pozdravlja činjenicu da je Kijev predstavio spisak zahteva, ali da Rusija nije videla ništa obećavajuće što bi vodilo konačnom sporazumu.

Za to vreme, lokalne vlasti u Ukrajini kažu da su ruske snage nastavile artiljerijske napade na predgrađa Kijeva i severnog grada Černigova, uprkos obećanju da će smanjiti operacije u tim područjima kao znak dobre volje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je skepticizam u utorak uveče u vezi sa najavom Rusije da će značajno smanjiti vojne operacije u blizini glavnog grada Ukrajine i jednog grada na severu Ukrajine.

"Da, te signale koje čujemo na pregovorima možemo nazvati pozitivnim. Ali ti signali ne utišaju eksplozije ruskih granata", rekao je Zelenski. "Naravno, vidimo rizike. Naravno, ne vidimo osnove za poverenje u reči onih ili drugih predstavnika države koja nastavlja da se bori za naše uništenje. Ukrajinci nisu naivni ljudi", rekao je Zelenski i zaključio.

"Ukrajinci su već naučili tokom 34 dana invazije i tokom proteklih osam godina rata u Donbasu da možete verovati samo konkretnim rezultatima".

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk ranije u sredu je saopštila da su dve strane pristale da otvore tri koridora za evakuaciju. Jedan treba da se koristi za evakuaciju civila iz opkoljenog Marijupolja, i dostavu humanitarne pomoći Berdjansku, koji se nalazi na oko 85 kilometara južno od Marijupolja. Drugi koridor služiće za dostavu humanitarne pomoći i evakuaciju građana Melitopolja a treći za ljude koji putuju od Enerhodara do Zaporožja.

Filipo Grandi, šef agencije UN za izbeglice, izjavio je u sredu da je broj Ukrajinaca koji su pobegli od, kako se izrazio, "besmislenog rata" i napustili svoju zemlju sada prevazišao 4 miliona ljudi.

Ujedinjene nacije navode da je više od polovine ljudi koji su napustili Ukrajinu od početka invazije 24. februara prešlo u Poljsku.

Stejt department u utorak je objavio novo upozorenje, pozivajući građane SAD koji putuju u Rusiju ili žive u njoj da odmah napuste zemlju. U upozorenju se pominje nekoliko faktora, uključujući mogućnost da američki državljani budu izloženi maltretiranju a možda čak budu uhapšeni od strane pripadnika ruskih službi bezbednosti.

Stejt department je Rusiju označio zemljom 4. nivoa, u koju ne treba putovati, ubrzo posle invazije na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG