Linkovi

Bajden obećao Zelenskom novu direktnu pomoć od 500 miliona dolara


Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski.
Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Volodimir Zelenski.

Predsednik Džo Bajden obavestio je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da će Ukrajina dobiti novih 500 miliona dolara direktne pomoći iz američkog budžeta, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Zelenski su razgovarali telefonom o radu Sjedinjenih Država i njihovih partnera i saveznika na pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini, i nametanju visoke cene Rusiji zbog brutalne agresije na Ukrajinu, navodi se u saopštenju. Predsednik Bajden je takođe sa ukrajinskim liderom razgovarao o dodatim sankcijama i humanitarnoj pomoći koju su SAD objavile prošle nedelje, dok je predsednik Zelenski Bajdenu preneo nove informacije o statusu ukrajinskih pregovora sa Rusijom.

Dvojica lidera razmotrila su i pokušaje SAD da zadovolje glavne zahteve Ukrajine za pomoć njenoj odbrani, i napore koje Vašington ulaže sa saveznicima i partnerima da identifikuje dodatne kapacitete da pomogne ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje, navela je Bela kuća.

Ukrajinski predsednik Zelenski saopštio je da je razgovor sa Bajdenom trajao sat vremena, da je sa njim podelio procenu stanja na terenu kao i stanja pregovora, te da su razgovarali o konkretnoj podršci ukrajinskoj odbrani, novom paketu sankcija, makro-finansijskoj i humanitarnoj pomoći.

XS
SM
MD
LG