Linkovi

U Marijupolju poginulo 5.000 ljudi, 160.000 zarobljeno - tvrde lokalne vlasti


Stambene zgrade u Marijupolju uništene u bombardovanju, 27. mart 2022.
Stambene zgrade u Marijupolju uništene u bombardovanju, 27. mart 2022.

KIJEV - Rat u Ukrajini traje više od mesec dana, a za to vreme više od 3,8 miliona Ukrajinaca je pobeglo iz zemlje, dok je više od 10 miliona raseljeno.

Neki, međutim, ne mogu da pobegnu, poput stanovnika opkoljenog lučkog grada Marijupolja.

U borbama u tom gradu poginulo je 5.000 ljudi, od kojih i 210 dece, tvrde lokalne vlasti. Brojeve je nemoguće nezavisno potvrditi jer pristup gradu nije omogućen.

Gradonačelnik Marijupolja kaže da je u gradu zarobljeno oko 160.000 civila koji ne mogu da izađu zbog stalne ruske vatre, a da su uslovi za život jako loši.

"Nema hrane za decu, posebno odojčad. Žene se porađaju u podrumima jer nemaju gde drugo, sva porodilišta su uništena", rekla je Natalija, prodavačica iz Marijupolja, koja je uspela da pobegne u obližnju Zaporožju.

Rusija i Ukrajina svakodnevno ugovaraju otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila, uključujući i iz Marijupolja, odakle građani mogu da izađu u privatnim automobilima.

Oni koji su uspeli da izađu, svedoče o humanitarnoj katastrofi u gradu: da ljudi umiru jer nemaju adekvatnu medicinsku pomoć, da ih sahranjuju gde god nađu mesta za to i da se žene porađaju u podrumima.

XS
SM
MD
LG