Linkovi

Rusija ne planira da protera Snoudena


Aleksej Puškov

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta – Dume Aleksej Puškov na panelu o "budućnosti američke moći" na Svetskom ekonomskog forumu u Davosu, u Švajcarskoj, rekao da „Snouden neće biti vraćen kući“.

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta – Dume Aleksej Puškov izjavio je da Moskva ne namerava da protera bivšeg analitičara američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena, kada njegov privremeni azil istekne u avgustu. Puškov je na panelu o „budućnosti američke moći“ na svetskom ekonomskog forumu u Davosu, u Švajcarskoj, rekao da „Snouden neće biti vraćen kući“.

Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder juče je ponovo komentarisao Snoudenov slučaj.

"Nismo spremni da razmotrimo ideju o njegovom pomilovanju, ali kao što sam rekao, ukoliko se vrati u Sjedinjene Države i prizna krivicu mi bismo razgovarali sa njegovim advokatima“.

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je Snoudenu priveremeni jednogodišnji azil.

Snouden je tokom "čatovanja" na internetu u četvrtak rekao da bi povratak u Sjedinjene Države bio najbolje rešenje i za njega i za vladu, ali je dodao da to nije moguće, pošto kao bivši kontraktor u oblasti nacionalne bezbednosti nije uključen u zaštitu, koju zakon pruža uzbunjivačima u vladinoj službi.

Sekretarijat za pravosuđe podigao je protiv Snoudena optužnicu za kradju vladinih dokumenata i špijunažu.

"Svakako mislim da je on svojim akcijama naneo štetu nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država“, rekao je Holder.

Snouden je navodno ukrao više od milion dokumenata koji potvrđuju da je američka Nacionalna bezbednosna agencija izmedju ostalog čuvala podatke o telefonskim razgovorima američkih državljana, kao i nekih stranih lidera. Snouden smatra da je time prekršen američki Ustav i da Amerikanci imaju pravo da znaju šta njihova vlada radi.

U juče objavljenom izveštaju nezavisna komisija američke vlade zaključila je da je vladino masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima nezakonito i preporučila da prikupljeni podaci budu uništeni.

Predsednik Obama je najavio da će administracija predložiti reformu te aktivnosti u dogovoru sa Kongresom.
XS
SM
MD
LG