Linkovi

Njujork Tajms: Pomilovati Snoudena


Demonstranti izražavaju podršku Edvardu Snoudenu na maršu protiv masovne prismotre blizu Kapitola u Vašingtonu, 26. oktobra 2013.

U novogodišnjim redakcijskim komentarima, uredništva britanskog “Gardijana” i američkog “Njujork tajmsa” zatražila su od Bele kuće da pomiluje Edvarda Snoudena.

Bivši saradnik CIA je posle objavljivanja informacija o razmerama špijuniranja i nadgledanja telefonskih poziva i digitalne komunikacije koje sprovode američka Nacionalna agencija za nadzor i britanska obaveštajna služba HQGC morao da pobegne i zatraži azil, a trenutno boravi u Rusiji.

“Njujork tajms” navodi da je Snodenova odluka da objavi dokumentaciju o programima koje sprovodi obaveštajna agencija NSA od ogromne važnosti za zemlju i da bi zbog toga trebalo da bude izuzet od krivičnog gonjenja ili bi trebalo da bude gonjen za blago delo.

List navodi i da Snouden ni u jednom trenutku nije ozbiljno naškodio obaveštajnim operacijama SAD, niti je svojim informacijama ugrozio nacionalnu bezbednost.

Kada neko otkrije da su ljudi u ime vlasti rutinski i namerno kršili zakone, ne bi trebalo da bude suočen sa doživotnom zatvorskom kaznom koju bi mu izrekla ta ista vlast”, navodi se u tekstu.

“Gardijan” ističe da SAD moraju da shvate da je Snoudenov čin, čin velike hrabrosti.
XS
SM
MD
LG