Linkovi

Rusija smijenila "Generala Armagedona"


ARHIVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rukuje se sa generalom Sergejom Surovikinom (Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP)
ARHIVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rukuje se sa generalom Sergejom Surovikinom (Foto: Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP)

Rusija je smijenila Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimkom "General Aramgedon" sa položaja komandanta vazduhoplovnih snaga, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na ruske medije.

Surovikin je nestao iz javnosti tokom pobune plaćeničke grupe Vagner protiv vojnog vrha. Surovikin je najviši vojni zvaničnik koji je smijenjen zbog pobune 23. i 24. juna, za koju je ruski predsjednik Vladimir Putin naveo da je mogla da izazove građanski rat u zemlji.

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin, koji je predvodio pobunu, i dalje je na slobodi a u ponedeljak je objavio video obraćanje u kojem je sugerisao da je snimljeno u Africi. Ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov -čiju je smjenu Prigožin tražio - ostali su na položaju.

Surovikin, u jednom trenutku komandant ruskih borbenih snaga u Ukrajini kojeg su ruski i zapadni vojni eksperti smatrali jednim od najefikasnijih stratega, još nije javno smijenjen.

Međutim, ruska državna novinska agencija RIA citirala je neimenovani ali "informisani izvor" da je "bivši komandant ruskih vazduholovnih i svemirskih snaga sada razriješen dužnosti, dok je general-pukovnik Viktor Afzalov, šef osoblja vazduhoplovnih snaga, privremeno postavljen za glavnog komandanta".

Medijska grupa RBC - pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom - takođe je prenijela da je Surovikin razriješen dužnosti.

Izvori su naveli da je Surovikin premješten na drugi posao, da je trenutno na odmoru, te da je razriježen i dužnosti zamjenika komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

Rojters nije mogao da potvrdi izvještaje iz nezavisnih izvora. Od pobune "vagnerovaca", vlasti ućutkuju istaknute kritičare načina na koji Rusija vodi rat - i u vojsci, kao što je to slučaj sa ruskim generalom, ali i van nje, u slučaju nacionaliste Igora Girkina.

Američki zvaničnici rekli su za Rojters u junu da je Surovikin podržavao Prigožina, ali da zapadne obavještajne službe ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je pomogao pobunu na bilo koji način.

Surovikin je poslednji put viđen u javnosti 24. juna, kada je u video obraćanju tražio od Prigožina da odustane od marša na Moskvu.

Od kraja pobune, neki mediji i izvori navodili su da je Surovikin, kojeg je Prigožin često javno hvalio, pod istragom zbog mogućeg saučesništva i da je u kućnom pritvoru.

Surovikin je dobio nadimak "General Armagedon" tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog okrutne taktike bombardovanja. Prošlog oktobra je postavljen za komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, ali ga je u januaru na tom položaju zamijenio Gerasimov.

XS
SM
MD
LG