Linkovi

Rusija blokirala rezoluciju o Krimu


Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin na današnjem zasedanju Saveta bezbednosti o krizi u Ukrajini
Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin na današnjem zasedanju Saveta bezbednosti o krizi u Ukrajini

Prilikom glasanja u Savetu bezbednosti UN, 13 zemalja bilo za rezoluciju kojoj bi se od ostalih država sveta tražilo da ne priznaju rezultate sutrašnjeg izjašnjavanja građana, Kina uzdržana

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije uspeo da usvoji rezoluciju kojom bi se zemlje sveta pozvale da ne priznaju rezultate sutrašnjeg referenduma u ukrajinskoj autonomnoj republici Krim.

Kao što se i očekivalo, Rusija je stavila veto, na koji ima pravo kao stalna članica tog tela, dok se Kina uzdržala od glasanja. Preostalih 13 zemalja članica Seveta bezbednosti glasalo je za usvajanje rezolucije.

Odluka Kine da ne podrži Rusiju i takođe stavi veto na predloženu rezoluciju, mogla bi da bude nagoveštaj dalje međunarodne izolacije zvanične Moskve, kada je reč o podršci za održavanje referenduma na Krimu.

Na sutrašnjem glasanju građanima Krima biće ponuđena dva izbora: da se pripoje Rusiji, ili da podrže značajno snaženje svoje autonomije unutar Ukrajine.

Pred današnje glasanje u sedištu UN u Njujorku, ambasador Rusije Vitalij Čurkin rekao je da nije tajna da će Moskva biti protiv rezolucije, za koju je rekao da je u suprotnosti s principima međunarodnog prava.

Rezolucijom bi bio potvrđen teritorijalni integritet Ukrajine, s obzirom da se u predlogu nalazi tvrdnja da referendum na Krimu "ne može biti pravosnažan".

Ubrzo posle glasanja, ambasadorka SAD Samanta Pauer rekal je da postoji "ogromno protivljenje opasnim akcijama" Rusije.
XS
SM
MD
LG