Linkovi

Pripreme za referendum na Krimu


Prazne glasačke kutine na biračkom mestu blizu Simferopolja
Prazne glasačke kutine na biračkom mestu blizu Simferopolja

Vlasti u ukrajinskoj autonomnoj republici obavljaju poslednje pripreme pred glasanje u nedelju o tome da li će se Krim pripojiti Rusiji

Sjedinjene Države i druge zapadne sile ulažu poslednje napore da izbegnu kontroverzni referendum o budućem statusu Krima.

Rusi su zvanično na ulicama Simferopolja. Ne samo vojnici u uniformama bez obeležja, koji su prošlog meseca zauzeli lokalni parlament, već sada i diplomate iz Moskve.

“Ja sam ovde u ulozi posmatrača”, rekao je bivši zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Ordžonikidze.

Dok posmatračima OEBS-a nije dozvoljeno da udju na Krim, ruski diplomata Sergej Ordžonikidze brani pravo gradjana Krima da glasaju o tome da li žele da se pridruže Rusiji.

"To je dominantan princip sveta – samoopredeljenje. Ako ljudi žele da žive na odredjeni način, pustite ih da tako žive. To je njihovo pravo.”

Medjutim, “deklaracija nezavisnosti” lokalnih zakonodavaca, kako je Ordžonikidze naziva, doneta je dok je Krim, po mišljenju Kijeva i zapadnih sila, pod “ruskom okupacijom.” Pro-ruski bilbordi se mogu videti na svakom koraku, dok neki predstavljaju referendum kao izbor izmedju Rusije i “fašizma” novih, prozapadnih vlasti u Kijevu. Status kvo nije opcija na glasačkom listiću, što je jedan od razloga zbog kojih mnogi etnički Tatari na Krimu bojkotuju referendum koji smatraju nelegalnim.

"Mi živimo u Ukrajini, koja nikada nije ratovala ni sa jednom zemljom na svetu, nije pripojila ničiju teritoriju. Zato smo mi sa Ukrajinom. Ali ako se okupacija Krima nastavi, to to je za nas problem”, kaže predsedavajući izborne kampanje krimskih Tatara Zair Smedlajev.

Problemi su već počeli. Zabrinutost u pogledu budućnosti dovela je do navale gradjana na banke, dok žitelje Krima brine status svojine, pitanja prava i državljanstva u slučaju da region dodje pod formalnu rusku kontrolu. Proruski član krimskog parlamenta Vladimir Kličnikov kaže da oni koji ne žele da postanu ruski državljani nemaju razloga za brigu.

“Ako država pod imenom Ukrajina bude ostala, onda će gradjani Krima moći da imaju sve beneficije i pogodnosti koje nudi ta država.”

Takva razuveravanja, koja dovode u pitanje da li će Ukrajina nastaviti da postoji kao država, samo pojačavaju strahove medju onima koje brinu ne samo ruske namere na Krimu nego i u ostatku Ukrajine.
XS
SM
MD
LG