Linkovi

Rohani: Sporazum "na dohvat ruke"


Hasan Rohani tokom današnjeg obraćanja medijima u Teheranu

Govoreći o ključnom pitanju koje ističu SAD i njihovi evropski saveznici - inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja - predsednik Irana poručio da Teheran neće dozvoliti inspekcije, kojim bi bile ugrožene državne tajne.

Predsednik Irana Hasan Rohani veruje da je konačni nuklearni sporazum između Teherana i svetskih sila "na dohvat ruke" ovog meseca, pod uslovom da se u danima koji dolaze ne pojave nova nerešena pitanja.

Obraćajući se novinarima u Teheranu, Rohani je izjavio da je dugogodišnjim razgovorima postignut napredak, dok se krajni rok 30. jun približava, ali da još ima problema koje treba prevazići.

Govoreći o ključnom pitanju koje ističu SAD i njihovi evropski saveznici - inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja - Rohani je poručio da Iran neće dozvoliti inspekcije, kojim bi bile ugrožene državne tajne.

"To je definitivno, i nikada nećemo dozvoliti da se to dogodi", zaključio je Rohani.

Svetske sile koje pregovaraju sa Iranom su SAD; Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. U zamenu za ograničavanje svog nuklearnog programa u budućnosti, Iran očekuje ukidanje međunarodnih sankcija koje su upropastile ekonomiju te zemlje.

Američke i francuske diplomate pozvale su Iran da prihvati striktne mere, koje obuhvataju i inspekcije vojnih postrojenja, baš kao i inspekcije koje bi mogle da budu organizovane u kratkom roku, i budu najavljene svega dva sata pre nego što do njih dođe.

XS
SM
MD
LG