Linkovi

Iran: Bez pristupa vojnim postrojenjima


Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif razgovaraju u Ženevi
Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif razgovaraju u Ženevi

Državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif nastavili pregovore o nuklearnom programu Teherana, koji odbija zahtev da se inspektorima omogući pristup vojnim postrojenjima

Iran je danas ponovio da međunarodnim inspektorima neće biti obezbeđen pristup vojnim postrojenjima u zemlji, dok su američki državni sekretar Džon Keri i njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif nastavili pregovore u Ženevi o konačnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

Zamenik šefa iranskog pregovaračkog tima, Abas Aragči, rekao je da davanje dozvole inspektorima Ujedinjenih nacija da saslušavaju iranske naučnike i posete vojna postrojenja nije deo pregovora. Inspekcija vojnih lokacija je jedan od ključnih zahteva Zapada.

Keri i Zarif su šest sati razgovarali u jednom hotelu u Ženevi, uz prisustvo delegacija dve zemlje, mesec dana pre isticanja roka do kada bi trebalo da bude postignut konačan dogovor.

Neimenovani zvaničnik Državnog sekretarijata opisao je pregovore kao "temeljan i sveobuhavatan razgovor o svim pitanjima."

XS
SM
MD
LG