Linkovi

Rohani protiv mešanja Kongresa


Iranski predsednik izjavio da Iran vodi pregovore za postizanje konačnog nuklearnog sporazuma sa šest svetskih sila, a ne sa američkim zakonodavcima...

Današnje Rohanijeve primedbe su očigledna reakcija na jučerašnji razvoj dogadjaja u Vašintonu gde je predsednik Obama obećao da će potpisati zakonski predlog kojim bi Kongres imao pravo da razmotri taj sporazum.

U govoru hiljadama Iranaca u severnom gradu Rašt, Rohani je takodje podvukao svoj stav da Teheran neće potpisati finalni nuklearni sporazum ukoliko sve sankcije ne budu istovremeno ukinute.

Senatski odbor za odnose sa inostranstvom je odobrio pomenutu meru juče posle dvostranačkog kompromisa kojim se zahteva 30-dnevni period u kojem će Kongres razmotriti sporazum, dok se od predsednika traži da svakih 90 dana potvrdi da Iran poštuje uslove sporazuma i ograničava svoje nuklearne aktivnosti. Sankcije koje je uveo Kongres bi odmah bile ponovo uvedene u slučaju kršenja sporazuma.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da je uveren da će finalni sporazum sa Iranom biti postignut, pošto se predsednik Obama složio da potpiše pomenutu kongresnu meru.

Keri je to izjavio pred sastanak grupe sedam ministara inostranih poslova u Nemačkoj koji će, prema očekivanjima, obuhvatiti diskusije o pregovorima kojima je, ranije ovog meseca postignut okvirni sporazum.

XS
SM
MD
LG