Linkovi

Poboljšanje američko-iranskih odnosa


Američki i iranski šefovi diplomatija u rezidenciji iranskog ambasadora u Njujorku, 27. april 2015.
Američki i iranski šefovi diplomatija u rezidenciji iranskog ambasadora u Njujorku, 27. april 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom u rezidenciji iranskog ambasadora u Njujorku.

Uporedo sa napretkom pregovora o iranskom nuklearnom programu, odraz popuštanja napetosti u američko-iranskim odnosima je i jučerašnji susret američkog državnog sekretara Džona Kerija i iranskog ministra inostranih poslova Džavada Zarifa u rezidenciji iranskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Džon Keri je došao u rezidenciju iranskog abasadora u UN-u što se, po diplomatskom protokolu smatra teritorijom Irana.

Sjedinjene Države i Iran su raskinuli diplomatske odnose 1979. Tek nedavno je uspostavljena komunikacija i to zbog nuklearnog programa Teherana.

Iran i šest svetskih sila usaglasili su 2. aprila, u Švajcarskoj, nacrt dogovora o ograničenju iranskog nuklearnog programa. Učesnici sporazuma se nadaju da će postići konačni sporazum do krajnjeg roka, koji ističe 30. juna.

Keri i Zarif u Njujorku prisustvuju godišnjoj konferenciji o neširenju nuklearnog oružja. U obraćanju članovima UN-a sekretar Keri je izrazio optimizam u napretku razgovora o iranskom nuklearnom programu.

"Želim da znate da je težak posao daleko od završenog i da su neka ključna pitanja ostala nerešena, ali činjenica je da smo bliže nego ikada do sada, dobrom, sveobuhvatnom sporazumu, kakav želimo. Ako to postignemo, ceo svet će biti bezbedniji", rekao je Keri.

Govoreći u ime 120 zemalja, članica pokreta nesvrstanih, kojim trenutno predsedava Iran, ministar inostranih poslova Džavad Zarif je rekao da države imaju neotuđivo pravo da razvijaju nuklearnu energiju.

"U skladu s tim, treba u potpunosti poštovati izbor i odluku svake države da koristi atomsku energiju u mirnodopske svrhe", istakao je Zarif.

Sekretar Keri je rekao novinarima da će u razgovoru sa ministrom Zarifom postaviti i pitanje sukoba u Jemenu zbog iranske pomoći Huti pobunjenicima.

Sastanak dvojice visokih diplomata u iranskoj rezidenciji u Njujorku trajao je oko sat vremena.

XS
SM
MD
LG