Linkovi

Kovid znatno unazadio đake širom SAD - pokazao nacionalni test


Đaci u učinioci u San Antoniju u Teksasu, 11. januara 2022.
Đaci u učinioci u San Antoniju u Teksasu, 11. januara 2022.

Pandemija kovida 19 nije poštedela nijednu državu niti region, i u obrazovnom smislu je izazvala istorijsko nazadovanje dece u Americi. Decenije akademskog napretka su izbrisane a povećao se rasni disparitet - pokazali su rezultati nacionalnih testova.

Širom zemlje, rezultati testova iz matematike pokazali su najveći pad u istoriji. Rezultati u čitanju su opali na nivoe iz 1992. Skoro četiri od 10 učenika ne razume osnovne matematičke koncepte. Nijedna pojedinačna država nije uočila ozbiljniji napredak u prosečnim rezultatima testova, dok neki u najboljem slučaju stagniraju.

To su rezultati Nacionalne procene obrazovnog napretka - koja je poznata i kao "nacionalna đačka knjižica" - u okrivu koje su testirane stotine hiljada učenika četvrtog i osmog razreda širom zemlje. To je prvi put da je test obavljen od 2019, i smatra se prvom studijom uticaja pandemije na učenje koja je reprezentativna u odnosu na celu naciju.

“Ovo je ozbiljna uzbuna za nas", izjavila je u jednom intervjuu Pegi Kar, komesarka Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja, ogranka Sekretarijata za obrazovanje. "U NAEP-u, kada primetimo opadanje od jednog ili dva poena, kažemo da to ima ozbiljan uticaj na rezultate učenika. U matematici smo videli pad od osam poena — istorijski za ovu vrstu procene."

Istraživači obično vide 10 poena na skali NAEP-a kao ekvivalentan jednoj godini učenja.

Nije iznenađujuće što deca zaostaju u školi. Pandemija je poremetila svaki aspekt života, a milioni dece su mesecima ili duže morali da uče od kuće. Rezultati objavljeni u ponedeljak pokazuju koliko je ozbiljno to nazadovanje, i koliko su veliki izazovi pred školama dok nastoje da pomognu svojim đacima da nadoknade propušteno u oblastima u kojima zaostaju.

Sekretar za obrazovanje Migel Kardona kaže da je to znak da škole moraju da udvostruče svoje napore, koristeći milijarde dolara koje je Kongres dao školama da bi pomogle učenicima da se oporave posle pandemije.

Želim da budem jasan: ovi rezultati su neprihvatljivi", rekao je Kardona.

Tod Džons u praznoj učionici osnovne škole u Ferfeksu u Virdžiniji, 17. jula 2020.
Tod Džons u praznoj učionici osnovne škole u Ferfeksu u Virdžiniji, 17. jula 2020.

NAEP testovi se obično rade na svake dve godine, između januara i marta, na uzorku učenika iz svake države, kao i iz 26 najvećih školskih okruga u zemlji. Rezultati su pokazivali stagnaciju i pre pandemije, ali novi rezultati pokazuju opadanje na skali kakva nije viđena do sada.

Najveći razlog za zabrinutost je jaz između učenika. Kao što su se mnogi plašili, rasna nejednakost se, po svemu sudeći, povećala tokom pandemije. U četvrtom razredu, belački učenici su imali opadanje od tri boda u matematici, dok su crnci i Hispanci zabeležili pad od sedam bodova, pokazali su rezultati.

XS
SM
MD
LG