Linkovi

Republikanci slave usvajanje poreske reforme


Lider senatske većine Mičh Mekonel i drugi republikanci na konferenciji za novinare posle usvajanja poreske reforme
Lider senatske većine Mičh Mekonel i drugi republikanci na konferenciji za novinare posle usvajanja poreske reforme

Republikanska stranka slavi usvajanje reforme poreskog zakona, prvu veliku zakonodavnu pobedu od kada je Donald Tramp postao 45. američki predsednik.

Neposredno pred okupljanje Republikanaca u Beloj kući tim povodom, predsednik Tramp je na sastanku kabineta izjavio da se radi o "istorijskoj pobedi za američki narod".

"Srce ovog zakonskog predloga su ogromne olakšice za srednju klasu", rekao je Tramp i dodao da će građani početi da osećaju rezultate reforme u februaru:

"Ovaj zakonski predlog znači da će imati više novca na raspolaganju, to je izvanredan božićni poklon za vredne Amerikance".

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan ocenio je da se radi o "najsveobuhvatnijoj reformi poreskog sistema, s ciljem podsticanja ekonomskog rasta u čitavoj generaciji".

Zakon o poreskim olakšicama i radnim mestima, kako se zvanično zove ovaj zakonski predlog, prošao je oba doma Kongresa uz ogromnu podršku republikanaca i jednoglasno protivljenje demokrata. Posle današnjeg tehničkog glasanja u Predstavničkom domu, zakonski predlog je upućen predsedniku Trampu na potpis.

Njime se dramatično i za stalno smanjuje preska stopa za korporacije, privremeno daju poreske olakšice američkim radnicima, ograničavaju popularni odbici od poreza i povećava američki nacionalni dug za najmanje 1.000 milijardi dolara u narednih deset godina.

Demokrate su kritkovale zakonski predlog, tvrdeći da se njime američka budućnost na unutrašnjem i spoljnom planu stavlja pod hipoteku, kako bi se dodatno napunili džepovi bogataša.

XS
SM
MD
LG