Linkovi

Tramp: "Svi na dobitku ako se usvoji poreska reforma"


Tramp razgovara sa novinarima u Vašingtonu
Tramp razgovara sa novinarima u Vašingtonu

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je da propagira republikanski predlog poreske reforme rekavši da će “svi biti na dobitku” ako se usvoji.

“Mislim da će najveću korist osetiti tržište rada I srednja klasa, oni sa srednjim primanjima”, rekao je Tramp u Beloj kući pre nego što je otputovao u Merilend.

Republikanci u Predstavničkom domu I Senatu završili su u petak zajedničku verziju poreske reforme vrednu 15 hiljada milijardi dolara. Prethodno su pregovarali sa senatorom Markom Rubiom koji je zahtevao produženje poreskih olakšica za porodice sa decom koje pogoduju porodicama sa nižim primanjima. Čak I ako senator Rubio ne bude glasao za predlog poreske reforme, ona I dalje može biti usvojena ali sa tesnijom većinom.

O novom, zajedničkom predlogu poreske reforme oba doma Kongresa bi trebalo da glasaju početkom sledeće nedelje, a plan je da predsednik Tramp potpiše zakon pre Božića.

Predlogom reforme poreskog sistema predviđa se smanjenje poreza za 15 hiljada milijardi dolara u narednih 10 godina, povećanje nacionalnog duga za 1000 milijardi dolara.

Upitan za povećanje duga, Tramp je odgovorio da će novi zakon o porezima omogućiti da se novac iz inostranstva ponovo sliva u SAD. “Očekujem da će se 4000 milijardi dolara vratiti nazad u zemlju, to je novac koji je već godinama zaglavljen u inostranstvu”.

Predlog poreske reforme predviđa da će se porez koji plaćaju pojedinci sa najvećim primanjima biti smanjen sa 39,6% na 37%. Korporativni porez koji je sada 35% biće 21%.

XS
SM
MD
LG