Linkovi

Republikanci kritikuju Obamu zbog Kastra


Obama i Kastro juče u Panami
Obama i Kastro juče u Panami

Posle istorijskog susreta američkog i kubanskog predsednika u Panami, pretendenti na republikansku predsedničku nominaciju Ted Kruz i Džeb Buš izrazili nezadovoljstvo potezom Baraka Obame...

Američki predsednik Barak Obama doputovao je kući sinoć kasno uveče, nekoliko sati posle istorijskog susreta oči u oči sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom, ali i prvog susreta predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom.

Obamin razgovor sa kastrom u Panami oštro su kritikovali neki pretendenti na republikansku predsedničku nominaciju.

Senator Ted Kruz iz Teksasa, čiji je otac rođen na Kubi, objavio je saopštenje u kojem navodi da je "nastavljajući uznemirujući trend ove administracije, predsednik Obama u procesu sklapanja još jednog lošeg sporazuma, sada sa komunističkim diktatorskim režimom na Kubi".

Predsednikov susret sa Kastrom kritikovao je i bivši guverner Flordie Džeb Buš preko svog Tviter naloga, pitajući se zbog čega je predsednik odlučio da se sastane sa Kastrom, a odbio da se vidi sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Zašto dati legitimite okrutnom diktatoru represivnog režima", napisao je Buš.

Susret predsednika Obame sa Kastrom, na marginama Samita zemalja Severne i Južne Amerike u Panami prvi je zvaničan sastanka lidera dve zemlje u poslednjih više od 50 godina.

Televizijski snimci napravljeni pre sastanka pokazuju Obamu i Kastra kako sede u maloj konferencijskoj sali jedan pored drugog, okruženi svojim osobljem i prevodiocima.

Govoreći kasnije pred novinarima, Obama je poručio da bi jučerašnji razgovori mogli da posluže kao "prekretnica", dok Vašington i Havana pokušavaju da u potpunosti obnove diplomatske odnose. On je takođe rekao da većina Amerikanaca podržava zbližavanje s Kubom, a da ta nastojanja takođe imaju i ogromnu podršku kubanske javnosti.

XS
SM
MD
LG