Linkovi

Rekordan broj slučajeva Kovida 19 u Japanu


Stanovnici Tokia nose zaštitne maske, dok raste broj zaraženih
Stanovnici Tokia nose zaštitne maske, dok raste broj zaraženih

U Japanu je u sredu zabeleženo više od 9.500 novozaraženih od koronavirusa, što je najviše ikada, zbog čega se ponovo postavljan pitanje da lii tekuće Olimpijske igre u Tokiju pogoršavaju zdravstvenu situaciju u zemlji.

Više od 3.000 zaraženih registrovano je u Tokiju, u kojem je dva dana zaredom bio rekordan broj slučajeva Kovida 19, prema podacima javnog servisa NHK.

U japanskoj prestonici je već na snazi vanredno stanje koje su neki lokalni analitičari ocenili kao neefikasno s obzirom na to da je poštovanje mnogih mera na dobrovoljnoj osnovi. Na primer, od restorana je zatraženo da se ranije zatvaraju i da ne prodaju alkohol, što nisu svi ispoštovali.

Virus se širi i u okolini Tokija gde lokalni zvaničnici razmatraju pooštravanje pandemijskih mera.

Volonteri na Olimpijskim igrama pokazuju uputstva za poštovanje pandemijskih mera
Volonteri na Olimpijskim igrama pokazuju uputstva za poštovanje pandemijskih mera

"Zdravstveni sistem već je opterećen", rekao je na pretresu u parlamentu glavni vladin savetnik za Kovid 19 Šigeru Omi, a prenosi novinska agencija Kjodo.

Ukupno, način na koji je Japan rešavao krizu izazvanu pandemijom koronavirusa bio je relativno uspešan. U zemlji je registrovano samo 15.000 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od drugih država koje su iste veličine. U sredu je prijavljeno samo osam žrtava, uprkos rekordnom broju slučajeva.

Da li Japan može da nastavi da primenjuje manje restriktivne mere možda će zavisiti od toga koliko će loša biti trenutna situacija kada je reč o rastu zaraženih i da li će desetine hiljada sportista, zvaničnika i medija iz celog sveta ostati u svojim zaštićenim krugovima, kao što je planirano.

Za sada, 169 pojedinaca koji su povezani sa Olimpijskim igrama testirano je pozitivno na koronavirus, a organizatori naglašavaju da je ukupna stopa zaraženih veoma niska. Ističu i da je većina posetilaca vakcinisana.

Japan, jedna od nekoliko azijskih zemalja koje su u početku uspele da suzbiju širenje virusa, zaostaje za drugim razvijenim državama kada je reč o vakcinaciji. Prema vladinim podacima, jednu dozu vakcine primilo je najmanje 37 odsto stanovnika.

XS
SM
MD
LG