Linkovi

Do kraja Trampovog mandata rekordan broj smrtnih kazni


Federalni zatvor u Indijani u kojem su pogubljena dvojica osuđenika
Federalni zatvor u Indijani u kojem su pogubljena dvojica osuđenika

Trampova administracija nastavila je sa izvršenjima smrtne kazne nad osuđenima za federalna krivična dela, što je raskid sa dosadašnjom tradicijom predsednika na kraju mandata, pa je u petak pogubljen drugi zatvorenik u protekloj nedelji.

Alfred Boržua, koji je 2002. brutalno zlostavljao, mučio i ubio svoju dvogodišnju ćerku, pogubljen je u zatvoru u Indijani. Njegovi advokati tvrdili su da mu je koeficijent inteligencije bio ispod 70 i tražili da ne bude kažnjen najstrožom kaznom. Međutim, tužilaštvo koje je tvrdilo da je svoju ćerku tukao električnim kablom, gasio na njoj cigarete, povređivao je i na kraju ubio u kamionu, osporilo je nalaze o niskom koeficijentu intelgencije i tražilo smrtnu kaznu.

Boržua je deseti po redu koji je pogubljen otkako je predsednik Donald Tramp vratio izvršenje smrtne kazne u julu 2020, nakon što se nije izvršavala u proteklih 17 godina.

Serija planiranih smrtnih kazni je prva koja se dešava u postizbornom periodu u proteklih 130 godina.

U četvrtak je u zatvoru u Indijani pogubljen i Brendon Bernard, osuđen je za ubistvo bračnog para iz Ajove 1999. Bernard je tada imao 18 godina i bio je deo grupe koja je ubila Toda i Stejsi Begli. Mnoge javne ličnosti, među kojima i rijaliti zvezda Kim Kardašijan, apelovale su na Trampa da poštedi Bernarda zbog godina provedenih u zatvoru i kajanja koje je iskazao.

Bernard je optužen da je 1999. zapalio automobil u kojem su bili Tod i Stejsi Begli. Pre nego što je pogubljen ubrizgavanjem injekcije, porodicama ubijenog bračnog para, mirnim tonom, uputio je poslednje reči.

"Žao mi je. To su jedine reči koje potpuno opisuju kako se osećam. Voleo bih da mogu da vratim vreme, ali ne mogu".

Majka Toda Beglija, Džordžija, razgovarala je sa novinarima 30 minuta pošto je Bernard pogubljen, i zahvalila Trampu i njegovoj administraciji što je ovaj slučaj doveden do kraja.

Ali, veoma je emotivno govorila i o Bernardovom izvinjenu.

"Izvinjenje i kajanje, pomoglo mi je da se zalečim. Mogu da kažem da im opraštam", rekla je kroz suze Džordžija Begli.

XS
SM
MD
LG