Linkovi

Milatović: Andriji Mandiću nije bilo mjesto ni u jednom izbornom štabu u Srbiji


Crnogorski predsjednik Jakov Milatović (Foto: Screenshot)
Crnogorski predsjednik Jakov Milatović (Foto: Screenshot)

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je u ponedeljak, komentarišući prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na konfercenciji na kojoj je Aleksandar Vučić proglasio izbornu pobjedu, da smatra da Mandiću "nije bilo mjesto sinoć ni u jednom izbornom štabu u Srbiji i da to nije dobra poruka”.

“Vidio sam to sinoć. Mislim da je to pitanje lične i profesionalne odgovornosti gospodina Mandića. Ja mislim da predsjedniku Skupštine Crne Gore nije sinoć bilo mjesto u izbornom štabu bilo koje partije u Srbiji, ali u svakom slučaju, kao što sam rekao, to je pitanje profesionalne i lične odgovornosti gospodina Mandića, ali svakako, mislim, da poruka nije bila dobra”, kazao je Milatović novinarima na Cetinju.

Reakcije na prisustvo Andrije Mandića u izbornom štabu SNS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić smatra da je odlazak predsjednika Skupštine Crne Gore u izborni štab tokom izbora u drugoj državi, “presedan koji se nije dogodio u novijoj parlamentarnoj istoriji u demokratskoj Evropi”.

"Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je istovremeno i državljanin Srbije, juče nam je pokazao da je Srbija njegova država i da je on ustvari član izbornog štaba političke stranke u drugoj državi. Za nas nema iznenađenja, Andrija Mandić je priznao da ima državljanstvo Srbije i vjerovatno je juče ostvario glasačko pravo u nekoj od arena u Beogradu", kazao je Nikolić.

On je, takođe, rekao da je “alaramantno da još nije reagovala nijedna institucija u Crnoj Gori, na to što je Mandić nelegalno u posjedu crnogorskog državljanstva i da zbog čega ne može da obavlja funkciju poslanika i predsjednika parlamenta Crne Gore”.

"Nije iznenađenje to što je Mandić lojalan i privržen drugoj državi, to je sam priznao i time se ponosi, ali jeste pitanje za parlamentarnu većinu, koja ga je izglasala za predsjednika parlamenta, zašto krši zakon i šta vam predsjednik parlamenta, kojeg ste glasali, radi u izbornom štabu u drugoj državi", naveo je Nikolić.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD), koja je dio koalicije Za budućnost Crne Gore, Slaven Radunović kazao je da je Andrija Mandić predsjednik NSD i predsjednik Skupštine, te da ta stranka ima dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom, kao i da je “Mandić bio i u ulozi predsjednika NSD i ulozi prijatelja Aleksandra Vučića i drugih ljudi iz Srbije sa kojima već godinama sarađuju”.

"Mandić se nije miješao u izborni proces u Srbiji, nije dao nijednu izjavu, nije poslao čak ni telegram podrške. Pojavio se tamo nakon što su izbori u Srbiji završeni, da sa prijateljima proslavi pobjedu, kao građanin koji nije putovao o trošku države, već o svom trošku”, kazao je Radunović.

Radunović, takođe, tvrdi da da Mandić nije glasao na izborima u Srbiji.

"Naravno da nije glasao. Mandić nema ni pasoš, ni ličnu kartu u Srbiji, niti prebivalište u Srbiji da bi mogao da glasa. To su sve insinuacije", rekao je Radunović u Skupštini Crne Gore.

Iz Građanskog pokreta (GP) URA ocijenili su da je “prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore u izbornom štabu Srpske napredne stranke (SNS) neprihvatljivo”.

Oni u saopštenju navode da je Mandić predsjednik Skupštine, koji predstavlja Crnu Goru i njene građane različitih političkih uvjerenja i “njegovo učešće na konferenciji za medije SNS-a, povodom rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, nije državničko ponašanje i zahtijeva izvinjenje, kako poslanicima, tako i svim građanima”.

U GP URA, takođe, smatraju da “odgovornost za taj događaj snosi premijer Milojko Spajić, od kojeg javnost očekuje da se izjasni tim povodom”.

Mandić pokriva drugu najznačajniju funkciju u novoj većini odmah iza premijera i nedopustivo je da predstavnici Spajićeve vlasti na takav način unižavaju Skupštinu, državu Crnu Goru i njene građane”, saopštili su iz URA-e.

Pitanje Mandićevog dvojnog državljanstva pokrenuto je uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Crnoj Gopri kada je bio jedan od kandidata, a ponovo je aktualizovano nakon najave da bi lider bivšeg Demokratskog fronta (DF) mogao biti novi predsjednik Skupštine Crne Gore.

Skupština Crne Gore izabrala je Mandića za predsjednika parlamenta 30. oktobra , glasovima 49 poslanika parlamentarne većine.

Mandića su podržali poslanici koalicije ZBCG, Pokreta Evropa sad, Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratske Crne Gore, Albanskog foruma. Nakon izbora, Mandić je rekao da ima državljanstvo Srbije.

Ne vidim problem u tome. Sve je u skladu sa Ustavom i zakonom. Ja sam po nacionalnosti Srbin, a ovo je moja zemlja”, kazao je Mandić.

Zakon o crnogorskom državljanstvu zabranjuje dvojno državljanstvo, osim ako je stečeno prije nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. , ili ukoliko o tome postoji sporazum između dvije države. Crna Gora nema takav sporazum sa Srbijom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore tražilo je od kolega iz Srbije informaciju o tome kad je i kako Andrija Mandić dobio državljanstvo te zemlje.

XS
SM
MD
LG