Linkovi

Presuda Mladiću "najbolja moguća, iako nezadovoljavajuća"


Ratko Mladić danas u sudnici Haškog tribunala

Američki Stejt department saopštio je da je primio k znanju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine izrečenu Ratku Mladiću, ali je njegova reakcija u odnosu na ostale, koje su se mogle čuti u SAD, bila prilično neodređena.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region.

Dženifer Braš, bivša otpravnica poslova u ambasadi SAD u Beogradu, u periodu kada je Mladić uhapšen pozdravila je odluku Haškog tribunala.

"Pravda je zadovoljena, ali to neće vratiti živote muškaraca i žena, koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i tokom opsade Sarajeva. Apelujem na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da okonča politiku viktimizacije i mučeništva i da radi na pomirenju na Balkanu. Ratko Mladić nije heroj, on je kriminalac", poručila je Braš.

Reagovali su i senatori: Ben Kardin iz Odbora za spoljne poslove Senata i član američke Helsinške komisije, pozdravio je presudu, ali kako je rekao – senku baca to što Mladića mnogi na Balkanu i dalje smatraju herojem, i to što se pojedini svetski lideri – poput sirijskog, ponašaju isto i za zločine prolaze nekažnjeno.

Predsedavajući Helsinške komsije, senator Rodžer Viker je pozdravio presudu i rekao da se nada da će ona sprečiti reviziju istorije i doprineti pomirenju.

Profesor Univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server ocenjuje da je presuda “najbolji mogući, ali istovremeno i nezadovoljavajući ishod”. U svom blogu on podseća i da se na Haški sud na Balkanu ne gleda blagonaklono zbog pojedinih oslobađajućih presuda, ali da je tribunal baziran na principima da će pre da oslobodi nekog ko je kriv, nego da osudi nekog ko je nevin i da tako treba da bude. Ipak, zaključuje da je najveća korist od tog suda bila što se oni koji su optuženi za ratne zločine nisu posle bavili politikom – osim u slučajevima BiH, Hrvatske i Kosova.

Nekadašnji komandant NATO snaga u Evropi, admiral Džejms Stavridis ocenjuje za Glas Amerike da je ova presuda najkonkretniji i najvažniji događaj u istoriji svetskog pravosuđa. Mladić je zao čovek koji zaslužuje da provede ostatak života u zatvoru razmišljajući o šteti koju je naneo celom svetu”.

I komanda NATO-a je u pisanoj izjavi pozdravila presudu i ocenila da je ona dokaz da vladavina prava funkcioniše.

Ričard Kauzlarić, nekadašnji američki ambasador u BiH za Glas Amerike kaže da je, poput mnogih ljudi, bio lično angažovan oko presude Ratku Mladiću i da je čekao ishod. Nada se da će doživotna zatvorska kazna, kako kaže, Mladiću omogućiti da razmisli o tome koliko je štete naneo svetu.

Džejms Huper, bivši visoki američki diplomata i vrsni poznavalac prilika u regionu kaže da iako se od Srbije ne očekuje da pohvali izrečenu kaznu Mladiću - Srbija "treba da je prihvati, kako bi mogla da ide dalje u izgradnji nove i progresivne evropske Srbije."


XS
SM
MD
LG