Linkovi

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora


Ratko Mladić na početku izrivanja presude u Haškom tribunalu.
Ratko Mladić na početku izrivanja presude u Haškom tribunalu.

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću (75). Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Sudsko veće Haškog tribunala današnjom presudom još jednom je potvrdilo genocid u Srebrenici, ali je optuženog oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Bivši ratni komandant bosanskih Srba osuđen je, osim za genocid u Srebrenici, i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Ti zločini, po presudi, počinjeni su u okviru zajedničnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo "nasilno i trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorije BiH na koje su Srbi polagali pravo".

Izricanje presude prekinuto je oko 10.42 kada je Mladić zatražio kratku pauzu za toalet, međutim ona se odužila jer je Mladiću pozlilo. Nakon pauze, Mladić je pre nastavka izricanja presude počeo da govori glasno, sudiji je dovikivao da "čita laži" i nije se povinovao nalogu sudije da sedne, zbog čega je udaljen iz sudnice. Čitanje presude nastavio je da gleda u prostoriji pored sudnice, na kauči, preko monitora.

XS
SM
MD
LG