Linkovi

Vodi se žestoka bitka za Avdijevku, Blinken obećao podršku Ukrajini da prebrodi zimu


Ukrajinska vojska na liniji fronta u blizini grada Avdijevka
Ukrajinska vojska na liniji fronta u blizini grada Avdijevka

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske trupe pojačale bombardovanje oblasti u okolini uništenog grada Avdijevke na istoku Ukrajine i da pokušavaju da napreduju i kopnenim putem.

U poslednja dva dana okupatori su povećali broj vazdušnih udara navođenim bombama iz aviona Su-35. Neprijatelj takođe dovodi sve više pešadije. Ali kada su prekjuče pokušali da rasporede oklopna vozila, izgorela su im dva tenka i još 14 vozila“, rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandr Štupun nacionalnoj televiziji.

Vitalij Barabaš, šef vojne administracije Avdijevke, rekao je da su ruski gubici u trenutnoj akciji na grad najmanje 3.000 - 4.000 mrtvih i još 7.000 - 8.000 ranjenih i objasnio zašto je baš taj grad strateški važan za Ruse.

Jednostavno - Avdijevka i njen strateški položaj su geografski locirani na visinama i odavde možete videti Donjeck. I to im je potrebno“, rekao je on.

Razoreni grad Avdijevka na istoku Ukrajine
Razoreni grad Avdijevka na istoku Ukrajine

Ukrajinski generalštab je u svom večernjem izveštaju naveo da su njegove snage odbile 15 ruskih napada u blizini grada Mariinka, istočno od Avdijevke, kao i 11 u blizini Bahmuta i šest u blizini Kupijanska, na severoistoku Ukrajine.

Zvaničnici su rekli da su ruske snage pretrpele velike gubitke oko grada. Oni su takođe saopštili da su ukrajinske snage odbile ruske napade u drugim oblastima linije fronta od 1.000 kilometara.

Ruski izveštaji navode da su snage te zemlje odbile pet pokušaja ukrajinske vojske da napreduje u selima izvan Bahmuta, grada koji su zauzele u maju nakon višemesečnih borbi.

Novi paket sankcija Rusiji pred članicama EU ove nedelje

Zvaničnici Evropske unije dovršavaju "poslednje detalje" predloženog 12. paketa sankcija Rusiji koji će uključivati i zabranu uvoza dijamanata iz te zemlje, izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj.

Ovaj dvanaesti paket će uključivati nove zabrane izvoza. On se odnosi na dijamante, akcije pooštravanja gornje granice cena nafte - kako bi se smanjio prihod koji Rusija dobija od prodaje svoje nafte“, rekao je Borelj novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova EU.

Borelj je rekao da bi Evropska komisija mogla da odobri predloženi paket u sredu, a da bi on potom otišao u Savet EU na raspravu i odobrenje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, EU je već primenila 11 paketa sankcija protiv Moskve kako bi umanjila sposobnost Kremlja da finansira rat i oni do sada obuhvataju oko 1.800 pojedinaca i entiteta.

Blinken obećava podršku SAD kako bi Ukrajina prebrodila zimu

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken sastao se sa glavnim pomoćnikom ukrajinskog predsednika Andrijem Jermakom i obećao da će SAD pružati stalnu podršku Ukrajini, uključujući i dodatnu pomoć kako bi ta zemlja prebrodila narednu zimu, naročito u svetlu poslednjih nagađanja da bi Rusija mogla ponovo da napadne energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Blinken je sa Jarmakom razgovarao o koracima koje SAD mogu zajedno da sprovedu sa Ukrajinom kako bi se ojačala njena infrastruktura za predstojeću zimu, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Prošle zime smo videli kako Rusija pokušava da sruši energetske sisteme u Ukrajini. Oni bi to mogli ponovo da urade“, rekao je on.

Uprkos novom fokusu na Bliski Istok, predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će Ukrajini biti dodeljene desetine milijardi dolara pomoći kako bi mogla da se brani od napada ruske vojske.

Mi u svim našim razgovorima sa ukrajinskom vladom, jasno stavljamo do znanja da ćemo nastaviti da stojimo uz njih, da ćemo nastaviti da ih podržavamo“, istakao je portparol Miler.

Ipak, Bajdenova ideja suočava se sa skepticizmom kod pojedinih članova rivalske Republikanske stranke. On je pokušao da u paketu zatraži od Kongresa dodatnu 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu i 14 milijardi za Izrael, ali su Republikanci glasali samo za odobravanje novca koji je namenjen Izraelu i to su pravdali činjenicom da je američkoj agenciji za naplatu poreza smanjen budžet.

Sastanak Blinkena i Jarmaka dogodio se na kratkoj pauzi u Vašingtonu, između poslednjih kriznih turneja američkog državnog sekretara na Bliskom istoku i azijsko-pacifičkog samita u San Francisku.

Napreduje izgradnja fabrike dronova u Rusiji

Najnoviji satelitski snimci pokazuju napredak u izgradnji fabrike za masovnu proizvodnju bespilotnih letelica – dronova kamikaza iranskog dizajna 800 kilometara istočno od Moskve, navodi se u izveštaju Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost, prenosi Rojters.

Fabrika koja je u vlasništvu državne kompanije Alabuga će se, prema dokumentima koji su ranije procurili, koristiti za proizvodnju unapređenih iranskih dronova Shahed-136, za koje se očekuje da će ih Moskva upotrebiti za napade na ukrajinske energetske objekte.

S obzirom na to da se zima brzo približava, može se očekivati da će Rusija ubrzati svoje napade na vitalnu energetsku infrastrukturu Ukrajine, izazivajući brutalne uslove života za civilno stanovništvo“, navodi se u izveštaju, a na šta je u nedelju upozorio i ukrajinski predsednik Zelenski.

Ipak, uprkos ubrzanoj gradnji postrojenja, ni Sjedinjene Države ni njihovi saveznici nisu uveli sankcije vlasniku fabrike ili njenim povezanim kompanijama, navodi se u izveštaju Instituta i dodaje se da je „ključni zakasneli korak“ upravo taj da Vašington sankcioniše tu kompaniju.

Bela kuća, ruska ambasada i iranska misija u UN nisu odgovorili na zahteve za komentar.

XS
SM
MD
LG