Linkovi

Rat protiv Ukrajine u fokusu ruske ekonomije


Ulični prodavac prodaje povrće u Omsku, Rusija, 24. oktobar, 2023. (Foto: REUTERS/Alexey Malgavko)
Ulični prodavac prodaje povrće u Omsku, Rusija, 24. oktobar, 2023. (Foto: REUTERS/Alexey Malgavko)

Ruski rat protiv Ukrajine podstiče visoku inflaciju i dovodi do opadanja socijalnih usluga u Rusiji, navodi se u najnovijem obaveštajnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane.

Inflacija u Rusiji porasla je na šest odsto u septembru, saopštilo je ministarstvo u ponedeljak, zbog povećanja cena osnovnih proizvoda, kao što su hrana i gorivo.

U izveštaju je takođe zaključeno da će inflacija verovatno uticati na vladinu potrošnju na socijalna davanja, što je potez za koji je ministarstvo navelo da "još više ilustruje preusmeravanje ruske ekonomije da bi se podstakao rat, pre svega ostalog."

Visoka stopa inflacije verovatno će takođe uticati na troškove pozajmljivanja za ruske potrošače i "uticati na troškove ruske vlade za servisiranje dugova", saopštilo je ministarstvo.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da ruski vojnici u Ukrajini pate od "prastare bitke protiv vremenskih uslova."

Ističe se da su se vojnici na konferenciji o vojnim pitanjima u Moskvi ranije ovog meseca žalili da su bili "mokri od glave do pete" više nedelja na prvim linijama fronta i da nisu mogli da zapale vatru za "šolju čaja", jer je ta akcija mogla da upozori ukrajinske vojnike na njihove položaje. Ruski vojnici su se takođe žalili da jedu monotonu hranu u sveprisutnom blatu.

FILE - U blizini tela mrtvog ruskog vojnika u selu Blahodatne u regionu Donjeck, pronađeni šaržeri, puška i bankovna kartica sa natpisom "Ruska vojska, svet". 8. septembar, 2023. (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)
FILE - U blizini tela mrtvog ruskog vojnika u selu Blahodatne u regionu Donjeck, pronađeni šaržeri, puška i bankovna kartica sa natpisom "Ruska vojska, svet". 8. septembar, 2023. (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Neudobnost vojnika, navodi se u izveštaju, verovatno je posledica nesposobnosti Rusije da sprovede osnovnu terensku administraciju među svojim trupama.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od SAD-a dodatna sredstva za borbu protiv ruske agresije i pozvao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kijev da lično proceni razmere sukoba.

Zelenski je rekao da bi američki vojnici na kraju mogli da upadnu u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne poveća podršku.

"Ako nas Rusija sve ubije, oni će napasti zemlje NATO-a, a vi ćete poslati svoje sinove i ćerke da se bore", rekao je Zelenski u intervjuu za mrežu NBC.

Predstavnički dom Kongresa je prošle nedelje usvojio dodatni zakon o potrošnji koji Izraelu obezbeđuje 14,3 milijarde dolara pomoći, ali ne predviđa nova sredstva za Ukrajini. Predsednik Džo Bajden tražio je od Kongresa 106 milijardi dolara, od čega bi veći deo novca išao za jačanje odbrane Ukrajine, a ostatak je podeljen između Izraela, Indo-Pacifika i stanja na američko-meksičkoj granici.

Demokratski senator Čak Šumer, lider većine u Senatu, rekao je da neće izneti predlog zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu na glasanje, a predsednik Bajden je obećao da će staviti veto.

U nedeljnom intervjuu, Zelenski je pozvao bivšeg predsednika Trampa, republikanca, da poseti Ukrajinu i iz prve ruke oseti posledice sukoba koji je pokrenuo predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru 2022. godine.

Tramp, vodeći kandidat za predsedničku nominaciju svoje stranke, oštro je kritikovao američku podršku Kijevu i rekao je da bi mogao da okonča rat za 24 sata ako bude ponovo izabran.

"Ako bi mogao da dođe ovde, trebaće mi 24 minuta da objasnim predsedniku Trampu da ne može da vodi ovaj rat ", rekao je Zelenski. "On ne može da donese mir zbog Putina."

Oštećeni ruski tenk sa valjkom za mine na polju blizu grada Vuhledara, Ukrajina, 5. novembar, 2023. (Foto: Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS)
Oštećeni ruski tenk sa valjkom za mine na polju blizu grada Vuhledara, Ukrajina, 5. novembar, 2023. (Foto: Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS)

Ratni front

Žestoke borbe pustoše region Donjecka u istočnoj Ukrajini, gde su ukrajinski vojnici u rovovima izjavili za agenciju Rojters da se ruska artiljerija znatno pojačala poslednjih nedelja.

"Ne znam odakle ove čaure dolaze, ali uleću unutra", rekao je komandant jedinice, tražeći da ostane anoniman, pokazujući u pravcu nekoliko nedavnih kratera u blizini svoje pozicije.

Ruska nova strateška nuklearna podmornica, imperator Aleksandar III, uspešno je testirala interkontinentalni balistički projektil Bulava, saopštilo je u nedelju rusko ministarstvo odbrane.

Projektil, za koji Federacija američkih naučnika kaže da je napravljen da nosi do šest nuklearnih bojevih glava, lansiran je sa podvodne pozicije u Belom moru na severnoj obali Rusije i pogodio je metu hiljadama kilometara udaljenu na poluostrvu Kamčatka na ruskom dalekom istoku, saopštilo je ministarstvo odbrane.

"Ispaljivanje balističkog projektila poslednji je element državnih testova, nakon čega će biti doneta odluka da se krstarica primi u mornaricu", navodi se u ruskom saopštenju.

Imperator Aleksandar III je podmornica klase Borei naoružana sa 16 projektila Bulava. Projektil od 12 metara ima domet od oko 8 hiljada kilometara.

Rusija namerava da izgradi ukupno 10 do 12 podmornica klase Borei koje će biti podeljene između severne i pacifičke flote, prema sadašnjim planovima koje su objavili ruski mediji.

XS
SM
MD
LG