Linkovi

Ruski mediji objavili, pa brzo povukli izvještaj o povlačenju snaga u Ukrajini


Ukrajinski vojnici blizu rijeke Dnjepar (Foto: AP/Alex Babenko)
Ukrajinski vojnici blizu rijeke Dnjepar (Foto: AP/Alex Babenko)

Izvještaji ruskih državnih medija o premještanju ruskih trupa sa rijeke Dnjepar u Ukrajini su oko 10 minuta predstavljali značajan razvoj događaja, dok vijest nije povučena.

Nekoliko sati poslije toga uslijedile su međusobne optužbe Rusije i Ukrajine o lažiranju izvještaja. Incident, kako prenosi agencija Asošijeted pres, predstavlja još jedan okršaj u informacionom ratu koji se vodi uz borbe u Ukrajini.

Medijski izvještaji o tome da je ministarstvo odbrane najavilo premještanje trupa, a zatim i njihovo brzo povlačenje, nisu neposredno uticali na borbe, ali su pokrenuli značajna pitanja: Da li su agencije, koje su primarni izvori informacija o ratu, bile obmanute ili su ruske vlasti nenamjerno objavile informacije koje nisu bile namijenjene javnosti?

Nezavisni novinari nemaju mnogo pristupa ruskim operacijama u Ukrajini, a rusko ministarstvo odbrane redovno ignoriše njihove zahtjeve za komentar. Zbog toga se o ruskoj strani u ratu uglavnom izvještava na osnovu zvaničnih saopštenja.


Tokom gotovo 21-mjesečnog rata, i Rusija i Ukrajina iznosile su tvrdnje o napadima kojih nije bilo, negirale da je bilo napada koji su zaista izvedeni, te najavljivale operacije koje se nikada nisu realizovale.

Međutim, izvještaji agencija Tas i RIA-Novosti o povlačenju izgledali su kredbilni. Državne novinske agencije imaju pouzdane izvještaje iz Kremlja i ministarstava i često se pozivaju na izvore iz državne uprave da bi najavile događaje uoči objavljivanja zvaničnih saopštenja.

Agencijski izvještaji takođe su se pojavili gotovo simultano, napisani jezikom uobičajenim za saopštenja ministarstva odbrane.

"Poslije procjene trenutne situacije, komanda grupe Dnjepar odlučila je da prebaci trupe na povoljnije položaje istočno", prenijela je RIA-Novosti.

Izvještaj je podsjetio na sličnu objavu Rusije kada je povukla trupe iz Harkovske oblasti i grada Hersona, što je bio strateški gubitak za Moskvu. Rijeka Dnjepar predstavlja liniju fronta u južnoj Ukrajini i povlačenje bi bio značajan razvoj događaja.

Međutim, ukrajinske snage su navodno uspostavile samo male položaje na istočnoj strani rijeke, koju kontrolišu ruske snage, zbog čega su pokrenuta pitanja o tome zašto bi se Rusija povukla, osim da učvrsti položaje ili trupe na drugim frontovima.

Nije ipak bilo dovoljno vremena za analizu s obzirom na to da su agencije brzo povukle izvještaje bez objašnjenja.

Ministarstvo odbrane je zatim, prema navodima sajta RBK, saopštilo da su izvještaji provokacija. Kanal Ostorožno Novosti na Telegramu prenio je, pozivajući se na izvor iz novinske agencije RIA, da je izvještaj bio zasnovan na lažnom nalogu pres službe ministarstva, koji navodno potiče iz Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše incident, već je novinare uputio na ministarstvo.

Centar za nacionalni otpor pri ukrajinskoj vojsci izvještaje je nazvao ruskom propagandom čiji cilj je da se "odvuče pažnja ukrajinskih odbrambenih snaga".

"Nije zabilježeno značajno kretanje neprijatelja", saopšteno je iz centra, ali je dodato da je povlačenje iz tog regiona "pitanje vremena, i zbog toga je to preveremno saopšteno".

XS
SM
MD
LG