Linkovi

Britanija: Ruski vojni kapaciteti previše rastegnuti zbog rata u Ukrajini


Pripadnici ukrajinske Nacionalne garde tokom obuke, 8. novembra 2023.
Pripadnici ukrajinske Nacionalne garde tokom obuke, 8. novembra 2023.

Ruska invazija na Ukrajinu preterano rasteže ruske domaće vojne resurse i opterećuje "njenu sposobnost da zadrži osnovnu odbranu na svom ogromnom području", navelo je britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obaveštajnom izveštaju o ratu u Ukrajini.

Ministarstvo je saopštilo da analiza nedavnih izveštaja o gubitku nekoliko ruskih SA-21 sistema dugog dometa zemlja-vazduh (SAM) ukazuje da će Rusija za nastavak pokrivanja Ukrajine vrlo verovatno morati da preraspodeli SAM-ove koji se rutinski koriste za zaštitu udaljenih regiona Rusije.

SAM-ovi velikog dometa, poput SA-21, mogu da pogode ciljeve udaljene do 400 kilometara, navodi se u britanskom izveštaju od četvrtka. Ruski SA-21 su strateški locirani širom Rusije, uključujući i njene granice. Njihovo uklanjanje, saopštilo je britansko ministarstvo, "skoro sigurno bi oslabilo rusku protivvazdušnu odbranu na njenim periferijama".

Ako Rusija pomeri bilo koji SAM sistem, saopštilo je ministarstvo, taj potez bi "još više pokazao" kako sukob u Ukrajini i dalje preterano rasteže kapacitete ruske vojske.

Takođe, navedeno je i da je u napadu ruskog antiradarskog projektila u Odesi pogođen teretni brod, koji je nosio liberijsku zastavu, a utovarao je čelik namijenjen Kini. Poginula je jedna, a ranjene su četiri osobe.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom svakodnevnom obraćanju rekao da je do sada iz Gaze spaseno 89 ukrajinskih državljana.

Predsednik je rekao da je tokom razgovora sa predsednikom Indonezije govorio o sukobu na Bliskom istoku.

"Veoma je važno da što više civila bude zaštićeno i da rat koji se vodi na Bliskom istoku ne dovede do potpunog kolapsa međunarodne stabilnosti", rekao je Zelenski u svom obraćanju. "Svima su potrebni sigurnost i mir".

Zelenski je takođe rekao da su on i predsednik Džoko Vidodo razgovarali o globalnoj bezbednosti hrane i ukrajinskim pomorskim izvoznim koridorima. Zelenski je rekao da su koridori jedan od "najvećih uspeha" Ukrajine i obezbeđuju bezbednost i Ukrajini i celom svetu.

U četvrtak, Zelenski se sastao sa američkim sekretarom za saobraćaj, Pitom Butidžidžem, sa kojim je razgovarao o razvoju saobraćane infrastrukture Ukrajine, olakšavanju njenog izvoza i "zajedničkih odbrambenih projekata".

U istočnoj Ukrajini Rusija pojačava napad na grad Avdivka. Rusija se usredsredila na regione Donjecka i Luhanska od rane invazije, kada nije uspeo njen pritisak na Kijev. Avdivka, koja se od grada Donjecka nalazi na oko 20 kilometara istočno, pod napadom je Rusije od sredine oktobra.

Šef vojne administracije u Avdivki je rekao da ruske snage granatiraju to područje, ali da je njihovu pešadiju zadržala vlažna zemlja nakon nekoliko dana kiše.

U svom izveštaju od četvrtka uveče, ukrajinski Generalštab je naveo da je odbio 11 napada u blizini Avdivke, 15 u obližnjem sektoru Marinka i 22 u Bahmutu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG