Linkovi

UN: Od početka ruske invazije poginulo 474 civila


Ukrajinski policajac trči pridržavajući dete, dok se nedaleko čuju udari artiljerije, tokom bega civila iz Irpina, na obodu Kijeva, 7. marta 2022.
Ukrajinski policajac trči pridržavajući dete, dok se nedaleko čuju udari artiljerije, tokom bega civila iz Irpina, na obodu Kijeva, 7. marta 2022.

KIJEV, UKRAJINA —Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je, od početka ruske invazije u Ukrajini, poginulo 474 civila.

Broj povređenih građana iznosi 861, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da bi stvarne brojke mogle biti znatno veće – jer intenzivni sukobi otežavaju proveru i potvrdu informacija sa terena.

To telo, izvestio je Asošijeted pres, koristi se strogom metodologijom i objavljuje isključivo informacije koje je uspela da potvrdi.

Prethodno je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov objavio je nove procene žrtava i štete u ratu, rekavši da je u ruskim vojnim akcijama ubijeno 38 dece i ranjeno više od 70.

"Ukupno je zabeleženo najmanje 400 poginulih civila i 800 ranjenih, iako su „ovi podaci definitivno nepotpuni", rekao je on u video obraćanju.

Nije bilo moguće odmah proveriti te brojeve.

On je rekao da su ruski udari uništili više od 200 ukrajinskih škola, 34 bolnice i 1.500 stambenih zgrada.

Procenio je da je oko 10.000 stranih studenata, posebno iz Indije, Kine i iz zemalja Persijskog zaliva zarobljeno borbama i opisao napade na britanske i švajcarske novinare.

On je tvrdio da su ukrajinske snage ubile više od 11.000 ruskih vojnika.

"Ruski osvajači pucaju na humanitarne koridore kroz koje civili pokušavaju da pobegnu", rekao je on, ne govoreći gde.

Ruski zvaničnici nisu komentarisali u utorak i samo su priznali nekoliko stotina mrtvih među ruskim snagama.

XS
SM
MD
LG