Linkovi

Bolnice i zdravstvene službe sve češća meta napada u Ukrajini


Bolničari hitne pomoći zbrinjavaju starcu teško ranjenu tokom bombardovanja Mariupula, Ukrajina, 2. marta 2022.
Bolničari hitne pomoći zbrinjavaju starcu teško ranjenu tokom bombardovanja Mariupula, Ukrajina, 2. marta 2022.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u utorak da su napadi na bolnice, kola hitne pomoći i druge zdravstvene ustanove u Ukrajini naglo porasli poslednjih dana i upozorila da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih zaliha.

Agencija UN je u ponedeljak potvrdila da je najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije 24. februara. Nije navedeno ko je odgovoran.

Viši službenik SZO za hitne slučajeve za Evropu, Ketrin Smolvud, rekla je na brifingu za novinare da su u broj uračunati incidenti u kojima su vozila hitne pomoći zauzeta u druge svrhe osim hitne zdravstvene zaštite.

"Nastavićemo da ažuriramo te brojeve. Oni su se prilično brzo povećavali u poslednjih nekoliko dana", rekla je Smolvud.

Agencija je radila na obezbeđivanju brzog snabdevanja medicinskim potrepštinama u Ukrajini, gde su kiseonik, insulin, lična zaštitna oprema, zalihe hirurškog materijala i proizvodi od krvi pri kraju, rekao je regionalni direktor za Evropu Hans Kluge na brifingu.

Snabdevanje kiseonikom, dečijim vakcinama i ekspertizama za mentalno zdravlje bili su među glavnim prioritetima SZO za region, rekao je on.

Kluge je takođe naglasio potrebu da se daju prioritet zdravstvenim potrebama žena, uključujući zdravlje majki i hitnu akušersku pomoć, kao i da se odgovori na seksualno i rodno zasnovano nasilje.

"Prošli sukobi su nam pokazali da su adolescentkinje, žene sa invaliditetom i starije žene u najranjivijoj poziciji".

"Oni su suočeni sa povećanim rizikom da pretrpe napade ljudi van kuće i od strane naoružanih grupa, kao i od nasilja intimnog partnera i seksualnog zlostavljanja i eksploatacije", rekao je Kluge.

XS
SM
MD
LG