Linkovi

Na severu Engleske - ukrajinski civili postaju vojnici


Ukrajinski vojnici u rovu, uz vođstvo instruktora britanske armije, u tajnoj vojnoj bazi na severu Engeske, 16. februara 2023.
Ukrajinski vojnici u rovu, uz vođstvo instruktora britanske armije, u tajnoj vojnoj bazi na severu Engeske, 16. februara 2023.

Stotine ukrajinskih muškaraca jurišalo je u četvrtak vetrovitom severnom Engleskom u okviru vojnih vežbi, kao deo više od 10.000 ljudi poslatih u Britaniju tokom prošle godine kako bi bili pretvoreni u vojnike u ratu protiv Rusije.

Pod tutorstvom snaga iz Britanije, Švedske, Danske, Holandije i Norveške, između ostalih, Ukrajinci tokom pet nedelja uče o pravilima oružanih sukoba, urbanog i rovovskog ratovanja, upotrebi naoružanja i medicini na bojnom polju.

Britanska vlada saopštila je u četvrtak da joj je cilj da udvostruči broj podučavanih u 2023. godini na 20.000, na nekoliko lokacija širom zemlje.

Ovaj potez je deo povećanja podrške Ukrajini, nakon što su se zvaničnici NATO sastali prethodnog dana da planiraju dodatnu pomoć Kijevu. Britanija šalje 14 tenkova "Čelendžer" i još na stotine projektila.

Jedan od regruta, 48-godišnji ukrajinski proizvođač nameštaja koji je sebe nazvao Nik, rekao je da pre godinu dana nije mogao da zamisli da će pohađati lekcije iz ratovanja na severu Engleske.

"Moraću da iskoristim to znanje da zaštitim našu zemlju, jer u Ukrajini danas ima mnogo krvi i neko mora da zaštiti otadžbinu", rekao je on preko prevodioca.

Obuka na više "zapadnjački način"

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, tvrdivši da mora da zaštiti one koji govore ruski jezik od progona i da spreči zapadnu NATO alijansu da iskoristi Ukrajinu da ugrozi bezbednost Rusije.

Kijev i njegovi zapadni saveznici, uključujući Britaniju, uzvraćaju da su to neosnovani izgovori za ničim izazvan rat za širenje teritorija.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u sredu da Britanija obučava ukrajinske vojnike da se bore na "zapadniji način" i da upotrebljavaju manje municije od tradicionalnog sovjetskog načina borbe.

Vojnici uče da pucaju, bore se po kućama

Na ratnom poligonu sa rovovima, gde Ukrajinci u borbenoj opremi trče kroz blatnjave tunele i guste šume noseći prazne puške, kaplar britanske vojske Karter, koji je odbio da kaže svoje ime, rekao je da Ukrajinci uče od najjačih svetskih snaga.

"Siguran sam da će kada se vrate moći da prežive i efektivno pobede", rekao je on.

Program uključuje i urbano ratovanje, gde se muškarci obučavaju kako da se bore u običnim kućama i civilnim objektima, kao i vežbanje gađanja.

Nik, ukrajinski vojnik, rekao je da će se vratiti u Ukrajinu sa samopouzdanjem.

"Mislim da ćemo svi biti spremni da se vratimo, jer smo Ukrajini zaista potrebni, vojnici koji će se boriti za Ukrajinu", rekao je on.

XS
SM
MD
LG