Linkovi

Žestoki napadi ruskih snaga na Ukrajinu i zalihe zapadnog oružja


Grob u ukrajinskom gradu Marijupolju (Foto: Reuters/Alexander Ermochenko)
Grob u ukrajinskom gradu Marijupolju (Foto: Reuters/Alexander Ermochenko)

Ruske snage ušle su na teritoriju čeličane Azovstal u Marijupolju, rekao je u sredu veče za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef vladajuće ukrajinske parlamentarne frakcije David Arakamija, a prenosi agencija Rojters.

"Pokušaji da se upane u čeličanu nastavljaju se drugi dan. Ruske trupe su već na teritoriji Azovstala", citirao je RSE Arakamiju koji je dodao da je ukrajinska vlada i dalje u kontaktu sa borcima u čeličani.

Gradonačelnik Marijupolja prethodno je naveo da se žestoke borbe i dalje vode kod Azovstala, dok je ruski zvaničnik demantovao ranije navode ukrajinskih komandanata da su ruske trupe ušle u čeličanu, prenosi AP.

Gotovo 10 nedelja nakon početka ruske invazije u kojoj su poginule hiljade ljudi, raseljeni milioni, a ukrajinski gradovi sravnjeni sa zemljom, Rusija intenzivira napade, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Samo u utorak je izvedeno 50 vazdušnih napada.

Rusija je takođe intenzivirala napade na mete na zapadu Ukrajine, navodeći da je cilj da se poremete isporuke zapadnog oružja.

Britansko Ministarstvo odbrane u sredu je saopštilo da Rusija pogađa ciljeve koji nisu vojni, kao što su stambene zgrade i saobraćajnice, da bi pokušala da oslabi otpor zemlje.

"Dok ruske operacije posustaju, i dalje se gađaju ciljevi koji nisu vojni, uključujući škole, bolnice, rezidencijalna područja i saobraćajne čvorove, što sugeriše spremnost Rusije da napada civilnu infrastrukturu da bi pokušala da oslabi odlučnost Ukrajine. Nastavak napada na ključne gradove kao što su Odesa, Herson i Marijupolj naglašavaju njihovu želju da u potpunosti kontrolišu pristup Crnom moru, što bi im omogućilo da kontrolišu pomorske linije komunikacije, sa negativnim posljedicama po ukrajinsku ekonomiju", navodi se u najnovijem britanskom obaveštajnom izveštaju objavljenom na Tviteru.

Moskva je u sredu saopštila da je ispalila dve krstareće rakete "Kalibr" na ukrajinske ciljeve sa podmornice u Crnom moru.

Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak lansiranja krstarećih raketa iz Crnog mora i saopštilo da su pogodile neodređene kopnene ciljeve u Ukrajini. Rusija je ranije saopštila da je izvela slične udare sa podmornice 29. aprila.

Ranije u sredu, ministar odbrane Sergej Šojgu ponovio je upozorenje da će Rusija nastojati da uništi konvoje pošiljki oružja Ukrajini iz zapadnih zemalja, koje su poslednjih nedelja pojačale ove isporuke.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu", rekao je Šojgu na konferenciji zvaničnika ministarstva odbrane 70. dana onoga što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

"Smatramo svaki transport Severnoatlantske alijanse koji stigne na teritoriju zemlje sa oružjem ili materijalima namenjenim ukrajinskoj vojsci kao metom za uništenje", rekao je.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je onesposobilo šest železničkih stanica u Ukrajini koje se koriste za snabdevanje ukrajinskih snaga oružjem zapadne proizvodnje na istoku zemlje bombardovanjem njihovih izvora energije.

Nije bilo moguće nezavisno proveriti tvrdnju u kojoj se ne navodi koje oružje zapadne proizvodnje je snabdevano ukrajinskim snagama preko tih stanica. Iz Kijeva nije bilo hitne reakcije.

Načelnik generalštaba Valerij Gerasimov prikazan je pored Šojgua tokom sastanka zvaničnika odbrane. U ponedeljak su Sjedinjene Države saopštile da veruju da je Gerasimov posetio istočni ukrajinski Donbas prošle nedelje, ali nisu mogle da potvrde medijske izveštaje da je ranjen tokom borbi.

XS
SM
MD
LG