Linkovi

Rusija napada ukrajinsku železnicu, požar u ruskom skladištu nafte


Na fotografiji anonimnog izvora vidi se dim koji se uzdiže iz skladišta nafte u Brjansku, Rusija, 25. aprila 2022.
Na fotografiji anonimnog izvora vidi se dim koji se uzdiže iz skladišta nafte u Brjansku, Rusija, 25. aprila 2022.

Jedan radnik ukrajinske železnice je poginuo a četvoro je ranjeno u ruskom napadu na pet ukrajinskih železničkih stanica u ponedeljak, saopštio je šef ukrajinske državne kompanije.

"Tokom celog rata, ovo je bio jedan od najtežih neprijateljskih napada. Bio je to sistematski udar na pet stanica, svi napadi su se dogodili u toku jednog sata", saopštio je na državnoj televiziji šef Ukrajinske železnice Oleksandr Kamišin.

Za to vreme, veliki požar izbio je rano u ponedeljak u jednom skladištu nafte u gradu Brjansku na zapadu Rusije, saopštilo je ministarstvo za vanredne situacije i dodalo da nema povređenih.

Nije bilo neposrednih naznaka da je požar povezan sa ratom u Ukrajini, iako su ruski zvaničnici prošle sedmice rekli da su ukrajinski helikopteri pogodili stambene zgrade i ranili sedam osoba u toj oblasti.

U saopštenju ministarstva navodi se da se požar dogodio u objektu u vlasništvu kompanije za naftovode Transneft u 2 sata po moskovskom vremenu (23:00 GMT) i da nije bilo potrebe da se evakuiše bilo koji deo grada od 400.000 ljudi.

Ruski istražni komitet je u odvojenom saopštenju naveo da je njegov šef Aleksandar Bastrikin naredio istragu o incidentu. Ukrajinski zvaničnici za sada nisu komentarisali požar i mogući uzrok.

Brjansk je administrativni centar 154 km (96 milja) severoistočno od ukrajinske granice, u blizini Sumske i Černigovske oblasti, i oko 380 km (236 milja) udaljen je od Moskve, glavnog grada Rusije.

Moskva svoje akcije u Ukrajini, koje sada ulaze u treći mesec, naziva specijalnom vojnom operacijom.

XS
SM
MD
LG